Hírek

2009.09.17. 02:29

Ha sok a gyerek, az a baj?

Az óvodavezetőnek lokálpatriótának kell lennie: a helybéli gyerekeknek biztosítania kell az elsőbbséget. Telítettek a vidéki óvodák a mostani tanévben, és hasonló gondokkal küzd a dunaújvárosi hálózat is. Talán akkor is számítani lehet elutasításra, ha az Oktatási Hivatal megadja az engedélyt a létszámkeret emelésére. A vidékieket nem látja szívesen a város?

Körmendi Erzsébet

- Másfél évvel ezelőtt költöztünk Dunavecsére, de a munkahely és minden más Dunaújvároshoz köt bennünket - mondja az édesapa. - A Százszorszép nagyon jó ovi. Ide járt a nagyobbik gyerekünk is, és az, hogy őt felvették a Móriczba, pozitív mutatója az óvodapedagógusok munkájának.

Nem Juhászék az egyedüliek, akiknek úgy egyszerű az élet, ha magukkal hozzák a gyerekeket reggelente, így délután nem kell azon aggódniuk, időben odaérnek-e a kicsiért az óvodába. Csakhogy sokan suttogják a városban: mostantól a vidéki gyerekeket nem szabad felvenni. Az óvőnők is csak halkan tárgyalják ki egymás között az információt, mert hivatalos utasítás nincs a korlátozásra.

A Dunaújvárosi Óvoda vezetője, Hubacsekné Nagy Emília határozottan tagadja, hogy létezik szankció. A Dunaújvárosi Kistérség Többcélú Társulása szerződést kötött 2006-ban a város önkormányzatával és az óvodával a gyermekek napközbeni ellátására, amelyben Dunaújváros vállalta a térségben élők óvodai nevelését, iskolai életmódra felkészítését. Régebben öt százalékban szabályozták a bejárók arányát. A társulási szerződéssel megszűnt a korlátozás, ám továbbra sem nőtt a bejárók száma - magyarázza az óvodavezető.

Az önkormányzat közgyűlésén korábban költségvetési okok miatt kerültek szóba a vidékiek: Miért a város fizesse a más településen élő gyerekek nevelését? - hangzott el a kérdés. Sajnos nem tudjuk, hogy született-e állásfoglalás azóta, mert a város humán alpolgármestere, Cserna Gábor nem nyilatkozik a Hírlapnak. Így a fenntartói szándékra vonatkozó kérdéseink nyitottak maradnak.

Csupán a félreértések elkerülése végett: az óvodába beíratott gyermekek után minden fenntartó önkormányzat megkapja az alapnormatívát, függetlenül attól, hogy a gyermek hol lakik. A többcélú társulás pedig további, kiegészítő normatívát hív le a nulla és tizenhét év közöttiek után, amit szintén a városnak utal át. Vitathatatlan, hogy az oktatás költségeit a központi forrás nem fedezi, de a jelen állás szerint a város nem utasíthatja el a környező településen élőket. Vagy mégis?

A kicsik hároméves kortól óvodaérettek. A város 14 óvodájában összesen 1600 férőhely van. A mostani tanévre több gyermeket jegyeztettek elő a szülők, mint amennyit elbír az intézményhálózat. Az elutasítás tehát elkerülhetetlen. Az óvodavezető bonyolult szempontrendszer szerint mérlegel minden egyes esetben. Vitathatatlan: a helyieknek az elsőbbséget biztosítani kell. Hubacsekné Nagy Emília azt mondja: kért az Oktatási Hivataltól létszámbővítési engedélyt, de valamit ki kell találnia az önkormányzatnak. Mert a gyermekeket fogadnia kell az óvodának. Nemcsak az ötéveseket az iskola-előkészítés miatt, hanem a kisebbeket is, hiszen a szülők munkába járását elő kell segíteni. Különben mi lesz a családokkal?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!