Hírek

2017.02.27. 20:05

Kötelező biztosítás: ha lejár a határidő, törlik a szerződést

Március elsejéig kell rendezniük az esedékes, baleseti adóval növelt díjrészletüket azoknak az autósoknak, akik év végi évfordulóval kötötték a kötelező biztosításukat. 120 ezren vannak.

DH-információ

Mivel a március 1-jei határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik, csekken már senki ne próbálkozzon befizetni. Szerdán délelőttig még az átutalás, azután zárásig az adott biztosító ügyfélszolgálati irodájában történő személyes befizetés a biztonságos opció.

A csekkes befizetés hétfőtől már nem eredményes
Fotó: Ady Géza

- Bár a biztosítók kár esetén már január elsejétől fizetnek, a törvény az ügyfeleknek 60 napos díjfizetési haladékot tesz lehetővé - magyarázza Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. - Ha azonban egy biztosító a határidő lejártáig nem kapja meg az esedékes díjösszeget, a hatályos jogszabály komoly lépésre kötelezi: már másnap törölnie kell az adott szerződést.

Akinek a díj nem fizetése miatt szűnt meg a kötelező biztosítása, a fedezetlenség időtartamára fedezetlenségi díjat köteles fizetni, ami naponta 310-690 forint között mozog. Emellett ugyanannál a biztosítónál kell újra szerződést kötnie, visszamenőleg a türelmi időre járó díjat is le kell rónia és választási lehetőség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetnie. Ráadásul mindhárom összegre meg kell fizetni a 30 százalékos baleseti adót is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!