Hírek

2014.02.04. 16:50

„Azon nőttek fel a dunaújvárosi nők, hogy dolgoztak”

Dunaújváros - Kísérti a várost a múltja, hogy nehézipar okán épült fel, a nők foglalkoztatásával kapcsolatos kapcsolatos kérdéseket jártuk körül.

Kaszás Éva

Helyi nagy foglalkoztató a nők számára: a dunaújvárosi kórház sürgősségi osztályán Lázárné Poroszkai Krisztina magyarázza a teendőket egy tanuló nővér számára

Sorra böngészve az álláshirdetéseket, elsősorban férfias szakmákban keresnek tapasztalt szakembereket. Elvétve adódik egy-egy lehetőség nőknek. Az adatok birtokában Majorné Angyal Erzsébet, a helyi munkaügyi kirendeltség vezetője jól ismeri a nők foglalkoztatási helyzetét. Míg országosan 2012-ig a munkanélküliek között több volt a férfi, addig Dunaújvárosban évek óta a nők aránya nagyobb, múlt év decemberében 57,9 százalék volt.

- Azon nőttek fel a dunaújvárosi nők, hogy dolgoztak - mutat rá az adatok hátterére a rendszerváltás után tömegesen szűntek meg a női foglalkoztatók, a város nagy foglalkoztatói elsősorban férfiaknak kínálnak munkát. A gazdasági válság következményeként visszaesett a kereslet a szolgáltatások iránt, szűkítve a nők munkalehetőségeit. Szakma nélkül nehéz, viszont, ha a több éves adatállományunkat átnézzük, alig-alig, vagy csak rövid időre található közöttük diplomás nő. Jó lenne a térségben elsősorban nőket foglalkoztató beruházás. Aki műszaki végzettséggel hagyja el az iskolát, az talál munkát. Hiány van a térségben CNC forgácsolókból, lakatosokból, villamos szakemberekből.

Megemlíti, a kirendeltség milyen segítséget tud adni a regisztrált álláskeresőknek. Az ellátáson túl fontosak az ingyenes szolgáltatások, mint a foglalkoztatási, illetve pályaorientációs tanácsadás, a közvetítés, az információnyújtás. Támogatásaik között megoldást adhat a képzési, a bértámogatás vagy az önfoglalkoztatási támogatás. Rámutat, a képzési támogatás átalakult. Most már csak olyan képzéseket támogathat a kirendeltség, amelyek mögött valós munkahely van. Dunaújvárosban várhatóan március elején indulnak a nőknek szóló képzések. A következő hetekben jelenik meg az önfoglalkoztatást támogató pályázat is. Érdemes felkeresni az álláskereső nőknek a kirendeltséget.

Magának és családjának teremtett munkahelyet számos mikro- és kisvállalkozó. A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara titkára, Fülöp Ilona évtizedek óta rálát a vállalkozásokra:

- Zömében a hagyományos szolgáltató szakmákban, illetve a kereskedelemben vállalkoznak a nők. Önfoglalkoztatók a fodrászok, a kozmetikusok, a női szabók, vagy az egy-két személyes kisboltok tulajdonosai. Nehéz a más, termelő jellegű cégek között női tulajdonost, vállalkozót találni. Néhány építőipari cégnél jelent meg női vezető. Az utóbbi időben a fuvarozó cégek között is felbukkant egy-egy nő, mint cégtulajdonos vállalkozó. Ezek a kirívó példák. Bár az informatikus vállalkozók között még mindig több a férfi, de már ott vannak a nők is. legtöbb nőt a pénzügyi, gazdasági, jogi vállalkozásokban találni. Szóba kerülnek kézműves hobbiból kinövő vállalkozások, családoknak nyújtott szolgáltatások. Bár ezek rendszeres jövedelmet nyújtanak a nőknek, de nem annyit, ami a járadékok fizetésére is elegendő volna. Ezzel együtt bíztatja a nőket Fülöp Ilona:

- Érdemes önálló ötleteken gondolkodni, feltérképezni az igényeket. Kevés az, hogy körülnézek az utcában. Látom, a használt ruhás bolt jól megy, én is nyitok egyet. Itt, a kamarában abban segíthetünk, hogy egy jó ötlethez keresünk a vállalkozást támogató pályázatot. Vannak a városban, illetve a térségben jó példák, mint a csoki manufaktúra, vagy az elektronikus hulladékbontó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!