Hírek

2016.02.23. 15:28

„A gyermek szeme tükör, jaj annak, aki elhomályosítja! ”

Dunaújváros - Megállt a gyereklétszám csökkenése, stabilizálódott a város lakosságának száma is, de munka sok van!

Pekarek János

Kálnay Adél, József Attila-díjas író, költő, pedagógus, iskolai ifjúságvédelmis is volt aktív pályafutása idején. A gyermekvédelmi konferencia első előadójaként kicsit más szempontból világította meg a gyermekek lelkivilágát, mint azt talán megszokták... kollégái. Elsősorban tanári és szülői tapasztalatairól, az idők változásairól beszélt. Mottója volt: A gyermek szeme tükör. Jaj annak, aki elhomályosítja!

Elmondta, hogy csonka családban felnőve hitvallásává vált: mindenből tanulni kell! A legfontosabbnak a bizalmat, a gyermek biztonságérzetét, a szülő őszinteségét és hitelességét.

Felhívta a figyelmet arra, hogy manapság már szinte mindent a gyerekek előtt vitatnak meg a felnőttek - és nem biztos, hogy ez mindig szerencsés. A gyerekek figyelnek minket! - jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos nem csak a család által együtt töltött idő mennyisége, hanem annak minősége is: tehát ne csak egyszerre legyenek a lakásban, hanem egymással is foglalkozzanak. Ugyanakkor: ami nekünk, felnőtteknek jobb és egyszerűbb, az nem biztos, hogy a gyerekeknek is jobb lesz. A curlingező , tehát a gyerek útjából minden akadályt félresöprő szülők később nagyon meglepődhetnek...

Végül az elmondottak illusztrálására felolvasott egy rövid részletet az idén megjelenő, Embermesék, tündérmesék című mesekönyvéből. Nagy sikert aratva...

Kissné Fekete Éva, az Útkeresés Segítő Szolgálat vezetője statisztikákkal bőven alátámasztva számolt be a tavalyi évben végzett munkájukról. Először is a demográfiai mutatókkal kezdte: eszerint Dunaújváros lakossága az utóbbi három évben a 47 ezer, 48 ezres értékek között mozog, tavaly éppen 48 042 főt számláltak az év végén. Mindebből gyerek, azaz 0-18 éves korú dunaújvárosi lakos (róluk csak 2014 év végi adat van) 6884 volt. A csúcsot 2002-ben produkálta a város a gyereklétszám tekintetében: akkor tízezernél több tizennyolc évesnél fiatalabb polgár élt itt.

Mindehhez viszonyítva nyer értelmet a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők száma. A városban tavaly év végén 865 ilyen gyerek volt (a nyáron még 1045-öt tartottak számon, tehát az év végére valamivel kedvezőbb lett az arány. Közülük 210-en számítottak hátrányos helyzetűnek, 50-en pedig halmozottan hátrányos helyzetűnek.

A statisztikák értelmezéséhez tudnunk kell, hogy a gyermekvédelmi kedvezményt a jövedelmi viszonyok határozzák meg: teljes családban élő gyereknél az egy főre eső 37 050 forint, gyermekét egyedül nevelő szülőnél a 39 900 forint jelenti a határt. A hátrányos helyzetet viszont a szülő jelentheti be - azzal nem járnak különösebb szociális juttatások.

Érdekes, hogy honnan származnak a különös figyelemre, segítésre szoruló gyerekekről szóló információk? Nos, ahogyan elhangzott: a jelzések fele az erre hivatott szolgálatoktól érkezik, de szülői, állampolgári bejelentésekkel, másik település gyermekvédelmi szolgálatától származó - és hatósági: gyámügyi, sőt: rendőri jelzéssel is találkoznak...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!