Hírek

2010.07.23. 02:29

Gyerekétkeztetés, nyáron

Dunaújváros - Ezerháromszáz rászoruló gyermekből - egy idén életbe lépett kormányrendelet miatt - csak kétszázhatvanan jogosultak a napi egyszeri meleg ételre a nyári szünet idején.

nincs nev

A gyermekek nyári étkeztetésének állami támogatását azok a települési önkormányzatok igényelhetik, amelyek vállalják, hogy a 2010. június 16-tól 2010. augusztus 31-ig terjedő időszakban legalább negyvennégy, legfeljebb ötvennégy munkanapon keresztül folyamatosan napi egyszeri melegételt adnak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek.

Az elmúlt öt évben Dunaújvárosban jól működött ez a rendszer, s alapvetően jól működik idén is. Visszás azonban a helyzet, ugyanis egy idei kormányrendelet szerint a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők közül csak a tizenhárom esztendőnél fiatalabbak, azaz legfeljebb hetedik osztályos korig kaphatnak ingyenes ebédet a gyerekek.

- Minket is megdöbbentett ez a szakmailag nehezen magyarázható döntés - mondta el Kissné Fekete Éva, az Útkeresés Segítő Szolgálat vezetője, aki szerint éppen azt a korosztályt zárták így ki egy fontos segítségből, amely korosztály számára más lehetőségek sem elérhetőek.

A rászoruló családok legkisebb gyermekei ugyanis a bölcsődékben, óvodákban nyáron is hozzájuthatnak a támogatott étkeztetéshez. Azok a tizenhárom évnél idősebb, legtöbbször felügyelet nélkül már otthon hagyott fiatalok, akik el is tudnának menni egy ételhordóval az ebédjükért, nem tehetik ezt meg.

- Ráadásul kellemetlen helyzetet eredményezett számunkra is, amikor egy több gyermekes családnak jeleznünk kellett, három, vagy akár négy gyermekük közül mondjuk csak egy, vagy pedig kettő jogosult az ingyen ebédre - fűzte hozzá Kissné.

A jelenlegi számadatok alapján Dunaújvárosban több mint ezerháromszázan kapnak rendszeres gyermekvédelmi támogatást. Ha azt vesszük, hogy közülük csak kettőszázhatvanan jutnak hozzá a napi egyszeri meleg ételhez, meglehetősen nagy a differencia.

A szakmán belül sem tudják, miért is húzták meg az életkori határvonalat. Némi támpontot ad, hogy ha ennél többen lennének jogosultak Dunaújvárosban a szociális étkeztetésre, akkor a jelenlegi 4,2 millió forintnál jóval több állami normatívát hívhatott volna le az önkormányzat.

A szociális étkeztetésre kiírt pályázatot a Proviant-Kiss Kft. nyerte el. Ők négy helyszínen, a Duna étteremben, Sándorházán, a Kolibriben és a Szórád tálalókonyhán osztják az ebédet. A Duna étteremben öt-hat féle, a többi helyen pedig három féle ételből választhatnak a gyerekek - tehát mindenki találhat a fogára valót. A proviantosok további támogatásként azt is vállalták, hogy a gyerekeket a rájuk kiszabott 370 forintos egységáron ugyan, de az általuk kínált 625 forintos napi menüből szolgálják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!