Hírek

2013.10.24. 18:15

Gyémánt- és aranydiploma - teadélutánon vehették át díszoklevelüket az óvónők

Dunaújváros - A Lelki Egészség Világnapjának óvodai ünnepénél remekebb alkalmat kívánni sem lehet nyugdíjas pedagógusok díszoklevelének átadásához.

Körmendi Erzsébet

Buruncz Józsefné Jolika és Szobolódi Gáborné Ida hatvan évvel ezelőtt, Laskovics Józsefné Terike pedig ötven évvel ezelőtt vehette át a főiskolai diplomát, amely meghatározta az életét és megalapozta óvodapedagógusi hivatását. Az évtizedek elteltével most jeles eseményen, lélekemelő teadélutánon vehették át a gyémánt-, illetve aranydiplomájukat a város vezetői és az óvodahálózatban dolgozó kollégák, nyugdíjas társak jelenlétében.
– Sokat követelt tőlük az óvónői munka, másfelől viszont ők is sokat köszönhetnek ennek a pályának. Olyan az ő munkájuk, mint a csendes eső: lassú, alapos, átitatja a magvakat, és erőt, energiát ad, amikor eljön a szárazság ideje – köszöntötte Cserna Gábor polgármester az okleveles óvodapedagógusokat.

A kollégák is kedves szavakkal és virággal köszöntötték a gyémánt- és aranydiplomás óvónőket (Fotók: Ady Géza)

Lélekemelő teadélutánra invitálta a Dunaújvárosi Óvoda a helyi óvodapedagógusokat a Római körúti intézménybe. A több szempontból is jeles alkalomra olyan sokan elfogadták a meghívást, hogy a pótszékeket kellett bevinni a zsúfolásig megtelt terembe, annyian ülték körül a süteménnyel, teával, limonádéval megrakott, szépen megterített asztalt.

A jelentős számú részvétel szólt a Lelki Egészség Világnapnak, amelynek rendezvényi szintű megünneplését a nyugdíjba vonult Keve Mártonné Borika kezdeményezte, és hagyománnyá vált. E szép alkalmad ragadta meg az intézmény vezetése arra, hogy díszokleveleket adjon át az arra érdemesülteknek. Buruncz Józsefné Jolika és Szöbölődi Gáborné Ida gyémántdiplomát vehetett át Hubacsekné Nagy Emíliától, a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjétől. Laskovics Józsefné Terike Sopronban már átvette az aranydiplomáját, őt virággal köszöntötték a kollégák és az önkormányzat vezetői.

Cserna Gábor polgármester örült, hogy két óvónőjét is a rendezvényen üdvözölheti, és elmondta, azóta szeret délutánonként aludni, bár most már erre legfeljebb hétvégén van lehetősége, viszont továbbra sem szereti a finomfőzeléket. E személyes kitérő után elismeréssel szólt a város óvodapedagógusairól, hangsúlyozta egyebek mellett, hogy családapák és családanyák anekdotáiban, illetve mindenkinek az emlékezetében él egy óvónő, aki kisgyermekként átsegített a nehéz helyzeteken, dédelgette, tanította és nevelte. Hála és köszönet nekik.

Hubacsekné Nagy Emília, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője a résztvevők figyelmébe ajánlotta a most megjelent kötetet

Hubacsekné Nagy Emília példamutató évekről, tapasztalatokról beszélt, amelyeket a díszoklevelesek maguk után hátrahagytak. Soha el nem múló alkotás a pedagógusok munkája, gyerekek százai visznek magukkal egy darabot belőle életük során. A gyémánt- és az arany diploma ugyan az idő múlására figyelmeztet, de az óvónők a lelkükben örök ifjak maradnak a gyermekek szeretete által. A szeretetnek ereje van, amelyből egy szeletet átadtak az önkormányzat által támogatott kötetben, a Lélekemelőben: óvónőink történeteiből ad közre egy csokorral, és a mai rendezvényen mutatták be.

Az ünnepeltek közül Laskovicsné Terike köszönte meg, hogy ilyen szeretettel és tisztelettel viseltettek irányukban a város vezetői és a kollégák. Elmondta milyen csodás szakmai az övéké, és öröm látni, amikor az egykor rájuk bízott gyerekekből tehetséges, sikeres felnőttek lesznek.

A gyémánt- és aranydiplomás óvodapedagógusoknak jelentős érdemei vannak a mi korosztályunk lelki harmóniájának élesztésében, míg a mostani óvónőknek gyermekeink, unokáink kiegyensúlyozott fejlődését köszönhetjük. Ezért kiváló kapocs a Lelki Egészség Világnapja a díszoklevelek és a Dunaújvárosi Óvoda Lélekemelő kötete között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!