Hírek

2011.05.30. 08:29

Grillvarázstól a gyerekzsivajig

A megszokott sikerrecepthez tartották magukat a Családi Hétvége szervezői: koncert, parázs, gyerekvilág... A háromnapos programfolyamra idén is több mint tizenötezren voltak kíváncsiak. A Parázs-Varázs nemzetközi grillparádé rekordot döntött a résztvevők számában, a város diákserege gálával ünnepelte a hatvanéves várost.

Szabó Szabolcs

- A Parázs-Varázs és a vele egybeforrt Családi Hétvége már gyakorlatilag önjáró rendezvénysorozat. Leginkább arra kell vigyáznunk, hogy évről évre korrigáljuk azokat az apróbb hibákat, amelyek előjönnek. Egyébként pedig mindenki teszi és tudja a dolgát, a szervezők, és a mindenkori kulturált közönség is - fogalmazott lapunknak a szombati délutáni parázsgyújtás után Szemenyei István, a népes szervezőcsapat oszlopos tagja, a Parázs-Varázs egyik ötletgazdája.

 

A mindenkori Családi Hétvégék számára a legnagyobb kockázatot az időjárás szolgáltatja. Idén sem volt ez másként. A péntek estére tervezett koncertmix előtt a közelgő viharfellegek hatására például híre ment, hogy a fő zenekarként érkező Edda fel sem lép. A pánikpletyka - némi rádiós és világhálós kommunikáció hatására - hatástalan maradt, hiszen végül több mint hatezer ember köszöntötte az Attis Műveket a péntek éjszakában.

A terepet szombaton a grillmesterek vették át, az immáron nemzetközivé nemesült gasztrófiesztán. Az eredetileg lehetőséghez jutott asztaltársaságok száma idén elérte a kerek háromszázat, ám egy-két brigád láthatóan megrettent a folyamatosan érkező veszedelmes fellegektől, így pár asztal üresen árválkodott az egyre sűrűbb parázsfüst-felhőben.

A rutinosabb kollektívák már esőálló felszereléssel érkeztek, mondván, egy kis eső nem akadály, ha a környék legnagyobb vendégségéről van szó. Az utóbbi években megismert és begyakorolt menetrend mit sem változott. Az előre bepácolt hússzeletek és grillkolbászok mellett számos ízmester a mindenható bográcsnak szavazott bizalmat. Hol pörkölt, hol chilis bab, hol tisztes halászlé készült értő kezek gondos felügyelete mellett. A megfelelően terített asztalokra természetesen idén is kiváló italok kerültek, az illatfelhők felett pedig komoly beszélgetések folytak.

A Parázs-Varázs kísérőrendezvényeként immáron harmadszorra jelentkezett az esélyegyenlőségi nap, amely délelőtt tíz órától este hatig várta az érdeklődőket. Az évről évre népesebb rendezvény célja idén is az volt, hogy az ép emberek közelebb kerüljenek fogyatékkal élő társaikhoz, megismerjék egymás képességeit, megtanulják elfogadni egymást.

A hosszúra nyúlt szombati napot karaokeverseny és nosztalgia disco zárta. A menetnek azonban még korántsem volt vége, következett a városi gyereknap, amelyre ismét családok ezrei látogattak le az alsó Duna-partra az egyre naposabb időjárásnak (is) köszönhetően. A kicsiket az Elvarázsoló ligetben vetélkedők, színházi bemutatók sora és játszóház várta - míg a város legnagyobb alkalmi játszóterén a délelőtti órákban kutyás bemutatók, valamint a tűzoltók és a mentők közös próbaakciói szórakoztatták a nagyérdeműt. A gyerekzsivajtól hangos vasárnap záróeseményeként a város általános és középiskolásai léptek a nagyszínpadra egy gálaműsorral. A város fennállásának hatvanadik évfordulóját köszöntő gála előtt egy látványos akcióval Dunaújváros címerét szimbolizáló színösszeállítású luficsokrot engedtek az égbe a jelen lévők, majd Gombos István köszöntő mondatai után megszegték a város tortáját, amelyből a nagyszínpad előtti közönség kóstolhatott.

A több mint kétórás gálaműsoron a város legtehetségesebb diákjai mutatkozhattak be produkcióikkal a Családi Hétvége közönségének. A háromnapos rendezvényen közel tizenötezren vettek részt, s ha minden jól megy, a sikeres családi víkend folytatása következhet - jövőre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!