Hírek

2014.09.02. 19:15

Gólyainvázió a DF-en: a várossal, a főiskolával ismerkednek az új diákok

Dunaújváros - A főiskolán is beindul az élet. Szerdán kezdődik a gólyatábor, az intézmények gazdálkodásáért felelős kancellárokat októberben nevezhetik ki.

Szabó Szabolcs

Pénteken délelőtt az ünnepélyes főiskolai tanévnyitón fogadják hallgatóvá a Dunaújvárosi Főiskola új diákjait. A friss gólyákra azonban még számos feladat vár a következő napokban.

A főiskolai szezon ezúttal is a gólyatáborral indul. A DF Hallgatói Önkormányzatától kapott tájékoztató szerint ma estig közel kilencven gólyának kell bejelentkeznie a bevezetés a főiskolai mindennapokba címmel meghirdetett alapozó kurzusra. Az ismerkedés ma este hivatalos megnyitóval, kollégiumi gyűléssel és tanköri találkozóval kezdődik. Az első napot természetesen egy hangulatos esti buli zárja majd. A menetrend a továbbiakban sem változik, a leendő hallgatókat városismereti túrák és programok sokasága várja majd a jövő hét hétfői tanévkezdésig.

Más. Nyáron még úgy tűnt, szeptember elejére minden, állami fenntartású felsőoktatási intézmény esetében megnevezik a munkába lépő kancellárokat. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár korábban úgy nyilatkozott, a 29 felsőoktatási intézmény kancellári tisztségére jóval több mint háromszáz pályázat érkezett az oktatásért felelős tárcához. Volt olyan intézmény, amelynek kancellári posztjára több tucat jelentkező is pályázott. A kancellárok az egyetemek és a főiskolák gazdálkodásáért felelnek majd. Sajtóinformációk szerint a végső névsorról Orbán Viktor miniszterelnök dönt majd.

A tárca jelenlegi tervei szerint október végére már minden intézményben munkába állnak a szakemberek. Akiknek lesz miből dolgozniuk, hiszen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ősz végéig elvégzi valamennyi felsőoktatási intézmény gazdasági átvilágítását. A vizsgálatsorozatból leszűrhető általános tapasztalatokat pedig hasznosítják majd munkájuk során a kancellárok. A Napi Gazdaság szerint mostanra a több mint 300 pályázóból 160-an jutottak túl az első fordulón, a második körben szóbeli meghallgatás vár majd a pályázókra. Lapunk úgy tudja, a helyi főiskola kancellár pozíciójára is többen nyújtottak be pályázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!