Hírek

2017.05.02. 17:15

"Romboltak, kárt okoztak, a gallyakat pedig itt hagyták halomban a virágágyás tetején"

Gallyaztak az elektromos vezetékek alatt - sokan reklamáltak! Minden évben napirenden van a probléma...

Horváth László

Elkeseredett panaszos kereste fel a Hírlap mezőfalvi tudósítóját, mert mértéktelennek és felháborítónak tartja a villanyvezeték alatti facsonkítást. A községben napok óta dolgoznak az áramszolgáltató megbízottjai, hogy a vezetékek körül biztonságos környezetet alakítsanak ki a növényzet metszésével. A munkának azonban kellene, hogy legyenek korlátai, vagy arányai - fogalmazott a munkát erős kritikával illető Virág Csaba Fehérvár utcai lakos.

- Romboltak, kárt okoztak, a gallyakat pedig itt hagyták halomban a virágágyás tetején. Nem a biztonsági előírásokkal van baj, azt megértjük, csak az elvégzett gallyazás módja, ami mélységesen felháborító. Hiába mentem be az önkormányzathoz, máshol is ezt csinálják, és sok a reklamáció - panaszolta Virág Csaba.

Megkérdeztük az áramszolgáltatót a gallyazási előírásokról, és hogy lehet-e kevésbé súrlódásos munkát végeztetni? A szolgáltató írásos válaszában kifejezte megértését. Minden évben újra és újra előtérbe kerül a probléma.

"Az életvédelem mellett az ellátás biztonsága miatt is szükséges intézkedni olyan helyzetekben, amikor a fák a vezetékek úgynevezett biztonsági övezetében vannak. Mezőfalván több alkalommal okoztak áramszünetet a vezetékek közé nőtt ágak, az áramszolgáltatás zavartalansága érdekében beavatkozásra volt szükség.

A gallyazást úgy kell elvégezni, hogy a növényzet éves növekedését figyelembe véve, a biztonsági övezet a következő gallyazás elvégzésekor még minimálisan az előírt méretű legyen. Körültekintő tervezéssel, odafigyeléssel a gallyazási problémák megelőzhetőek. Az utcákban a levágott ágakat, fásszárú növényeket deponálva gyűjtik majd össze a kivitelezők. A deponált ágak sorsáról az önkormányzat dönt" - áll a kisebb részben idézett szolgáltatói közleményben.

Valószínűleg soha nem lesz tökéletes megoldás. A szolgáltatás és az életvédelem biztonsága érdekében nehéz megfelelően kompromisszumos döntést hozni. Lehet rajta rágódni, amíg nincs baj. Utána már hiába vagyunk megértőbbek. HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!