Hírek

2013.01.03. 18:25

Gálával köszönt a 60 éves Vasas Táncegyüttes

Dunaújváros - Szinte egyidős a várossal a Vasas Táncegyüttes, amelynek neve nem csak az országos, de nemzetközi színtéren is remekül cseng. Már készülnek az ünnepre.

Szabó Szabolcs

"1951-ben, mint a Színház- és Filmművészeti Főiskola Koreográfus Főtanszak hallgatóját a Népművelési Minisztérium, nyári gyakorlatra az épülő Sztálinvárosba küldött, a tánccsoportok patronálására, zsűrizésére, szakmai tanácsadásra. Úgy 30-40 kis tánccsoport működött. Természetesen az Építők József Attila Kultúrházának volt a legnagyobb csoportja, Bánáti Béla tánctanár vezetésével. A Vasmű Tánccsoportját Forrai Kálmán vezette. 1952-ben, amikor ismét itt töltöttem nyári gyakorlatomat, az a megtiszteltetés ért, hogy Noll János, a Vasmű Szakszervezeti Bizottságának elnöke felkért, hogy tánccsoportjukból alapítsam meg a Vasmű Táncegyüttesét." - írja visszaemlékezésében Wünsch László, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett koreográfus, balettmester, aki tizenegy éven át koreográfusként is vezette a várossal gyakorlatilag egyidős táncegyüttest.

 

Perdülj-fordulj... Hat évtizede a város meghatározó kulturális pillére a Vasas Táncegyüttes - generációk találkozása (Fotó: Lázár Zsolt)

- A hét végén folyamatosan próbálunk, és remélhetően az öregek közül is nagyon sokan el tudnak majd jönni az összetartásra - tette hozzá a táncművész. Január 25-én, és 26-án három előadással is ünnepel a Vasas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!