Hírek

2011.04.08. 07:28

Galambinvázió: lassan mindent ellep a guánó, félnek a lakók

Dunaújváros - Tarthatatlan állapotok uralkodnak a Görbe utcában, miután több száz galamb lepte el az egyes számú társasházat. A lakók már nem tudják, kihez fordulhatnának segítségért.

Szigeti Sándor

 

A társasház úgynevezett összekötő képviselője szerint nem csak náluk vannak problémák: a madarak a Liget-köz és a Szórád egyes részeit is ellepték.

- Ezek a madarak annak idején itt raktak fészket, itt költöttek, és szemmel láthatóan nem akarnak innen sehová sem elmenni. A padlásról sikerült kitakarítanunk őket, de ellepik a ház párkányait, a szellőzőaknában pedig olyan otthonosan mozognak, mintha nem is az itt élőké, hanem az övék volna a társasház - tette hozzá Mária.

És éppen ez - mármint a szellőző galambok általi megszállása - okozza most a legnagyobb problémát:

- A főzőfülkék és fürdőszobák szellőzői az aknákba nyílnak. Nem egyszer előfordul, hogy madárpiszok kerül a konyhába, de volt már rá példa, hogy a fürdőkádamból takarítottam a guánót. A madarak ugyanis beülnek a szellőző ablakokba is és bepiszkítanak - meséli Cseh Örs István, egy másik lakástulajdonos.

- A tévében láttam, hogy több nagyvárosban, például Pécsett is van hasonló probléma. Őszintén szólva félünk, mert ezek a madarak állítólag harmincfajta betegséget és fertőzést terjeszthetnek - figyelmeztetett egy idős hölgy.

A guánó elszállításán kívül egyéb kiadásokat is okoz a galambinvázió:

- Amire ráesik a guánó, azt szétmarja. Tavaly cseréltük le az ereszcsatornát, amely madárürülék miatt több helyütt kilyukadt, hamarosan újat kell vásárolnunk. Az új nyílászárók ugyancsak tönkremennek. Lassan mindent ellep a guánó. El sem merem képzelni, mi lesz itt nyáron, harmincöt fokban - jegyezte meg keserűen Tóth Gáborné.

A lakók azt szeretnék, ha a környéken galambcsapdát állítana fel az önkormányzat, véget vetve a Görbe utca környéki áldatlan állapotoknak.

A lakók azt szeretnék, ha a környéken galambcsapdát állítana fel az önkormányzat, véget vetve a Görbe utca környéki áldatlan állapotoknak.

A hivatal és a múzeum is megjárta már

Tavaly az Intercisa Múzeumot szállták meg galambok, amely végül egy profi céggel gyűjtötte be a több száz nem kívánt látogatót. A polgármesteri hivatal tetején pedig 2009-ben helyeztek el galamb-befogót. Szendrődi Tibortól, a városüzemeltetési igazgatóság megbízott vezetőjétől megtudtuk: a társasház jelezte feléjük a problémát. Megvizsgálják a csapda telepítésének anyagi vonzatát, amelyet bizottság elé terjesztenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!