Hírek

2014.05.22. 13:01

Főzni is tanítják a fiatal anyákat az átmeneti szálláson

Dunaújváros - Tizenkét éve fogad bajba jutott, anyagi gondokkal küzdő kisgyermekes szülőket a Dunaújvárosi Családok Átmeneti Szállása.

Körmendi Erzsébet

Kalányos Fatime és kisfia, Dzsulió is szívesen fogad bennünket (Fotó: Ónodi Zoltán)

A Frangepán utcai cím szájról szájra terjed a problémákkal küzdők körében. A nehéz körülmények között élő kisgyermekes édesanyák többsége tudja: bármikor bekopogtathat az ajtón, befogadják és segítenek neki. Fenntartanak ott egy krízisszobának elnevezett helyiséget, ahol szállást és menedéket adnak gyermekével együtt a bajba jutott szülőnek, akár az éjszaka közepén is, és a konyhájukon is vannak közös, tartalék élelmiszerek, hogy a betérőnek ne kelljen korgó gyomorral lefeküdnie aludni.

- Olyan karácsonyunk is volt, amikor két családot kellett befogadnunk, szálláshelyet alakítottunk ki a társalgóban és a konyhában is - érzékelteti nem mindennapi példával a családok szállásának egyik nagy előnyét Boross Balázs, az egység szakmai csoportvezetője.

Kissné Fekete Éva, az anyaintézmény , az Útkeresés Segítő Szolgálat vezetője kalauzolja Balázzsal közösen Cserna Gábor polgármestert a tizenkét lakásos épületben, ahol jelenleg harminchatan laknak, közülük tizenkilenc, gyermek, többségük óvodás és bölcsődés. Az alagsorban a DVG Zrt. dolgozói festenek, fertőtlenítenek egy lakrészt. Gyorsan dolgoznak, mert egy beteg kisgyermeket és édesanyját várják oda...

Dávid Juditnak és kislányának, Melisszának is vitt apró ajándékot Cserna Gábor polgármester

- A négyéves Vanessa leukémiás, Pesten kezelik, és csak akkor adja ki a kórház, ha a szülők steril környezetet biztosítanak. Neki. A nagyszülőknél erre nincs lehetőség, úgyhogy az anya ide költözik a kislánnyal, az apa marad a másik két gyerekkel a mamánál, egyelőre - hangsúlyozza Kissné Éva.

Földvári Imre Károlyné egyedül neveli két nagyobb és legkisebb, karonülő Ramónát. Dávid Judit és párja szintén három gyereket nevel a szálláson. A Milyen itt élni? kérdésre Judit tőmondattal válaszol: Biztonságos, és ez jó! Korábban albérletben voltak, és később kiderül: sokaknak másfél év után is csak albérletbe, vagy rokonokhoz költözhetnek. A szálláson egy évet, plusz méltányosságból még egy felet lakhatnak.

- A jogszabály maximum másfél évet ad arra, hogy a gyerekes szülők összeszedjék magukat, munkát találjanak, képessé váljanak önállóan is a család eltartására - hangsúlyozza Kissné Fekete Éva. A szálláson töltött idő alatt klubfoglalkozás keretében háztartási ismereteket sajátíthatnak el, megtanulhatják néhány étel főzését a közös konyhában, valamint életvezetési tanácsokat is kapnak folyamatosan. A házirend szigorú, ittasan például nem mehet be senki a kapun, és az épületen belül is tilos alkoholt fogyasztani még születésnapon, sőt szilveszterkor is.

Egyébként olyan a szálló, mint egy albérleti ház, amelyben kisebb-nagyobb garzonban lakhatnak a családok saját konyhával, fürdőszobával. Az országban egyedülálló ilyen szempontból a dunaújvárosi szálló. Az ott lakóknak jövedelemtől függően 3-6 forintot, a gyerekek után 2400 forintot kell fizetni havonta, ha vállalnak előtakarékosságot, különben a jövedelmük felét számolja fel az intézmény albérleti díjként. Ezzel a szigorral is arra ösztönzik a szülőket, hogy megalapozzák a további életüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!