Hírek

2012.11.22. 17:19

Kemény kritikákkal illetett menetrendek

Dunaújváros - Három városi közgyűlési képviselő: Hingyi László, Sztankovics László és Tóth Kálmán, valamint az Alba Volán két helyi vezetője: Erdős Sándor és Tóth Ferenc volt vendége a közlekedési fórumnak.

Pekarek János

Örökzöld téma: a dunaújvárosi autóbuszközlekedés szerepelt annak a fórumnak a napirendjén, amit szerdán este öt órától rendeztek meg a Béke-városrészi Arany János Általános Iskola előcsarnokában. Nem véletlenül hangsúlyoztuk a Béke-városrészt: hiszen ebben, a városközponttól talán legtávolabb lévő negyedben gyűlt össze a legtöbb kritikusa az ősszel bevezetett helyi menetrendnek. Ami röviden a nyári menetrend általános érvényűvé tételéről szólt. Ennek lényege, hogy több városrészben is számos járatot kénytelenek nélkülözni hosszabb-rövidebb időre, és különösen sok a csatlakozási probléma, ami miatt extrém hosszú várakozásokra vagy utazásokra kényszerül a közönség.  A fórumon nyilvánvalóvá vált, hogy ennek a menetrendnek nincsenek hívei  - ellenzői annál többen! Kritikájuknak kíméletlenül hangot is adtak, időnként igen feszült hangulatban, azt fenyegető morajlásokkal kísérve.

A fórum elnöki asztala a képviselőkkel és volánosokkal (Fotó: Vohlmann György)

Mintegy száz ember ült-állt a Béke-városrészi Arany iskola előcsarnokában szerdán este öt órakor, az autóbuszközlekedésről szóló fórumra várva. Ami némi politikai pengeváltással kezdődött. Először is a fórum összehívói: Hingyi László (Fidesz, 10. választókerület), Sztankovics László (Fidesz, 8. választókerület), Tóth Kálmán (MSZP, 9. választókerület) közgyűlési képviselők, valamint a szakmai résztvevők: Erdős Sándor, az Alba Volán Zrt. dunaújvárosi üzemének igazgatója, és Tóth Ferenc, a cég személyforgalmi vezetője leszögezték az elvi alapokat.

Eszerint ezen a fórumon semmit nem döntenek el, itt legfeljebb javaslatokat fogalmaznak meg, amelyekről majd az Alba Volán szolgáltatásának megrendelője, a dunaújvárosi közgyűlés dönt. Ezután elsőként a Béke-városrész egyik korábbi Jobbik-képviselőjelöltje, Simon Csaba kért és kapott szót. Erősen kifogásolta, hogy őt személy szerint nem hívták meg a fórumra, holott már több mint ezer ember aláírását gyűjtötte össze és nyújtotta be a Volánnál: ők mind a most érvényben lévő menetrend ellen tiltakoztak.
Kijelentette, hogy a fórum előkészítése sem volt megfelelő (szerinte újságunkban sem jelent meg a híre: ebben tévedett), ezért neki és társainak külön plakátozással kellett rásegíteniük.

 

Erdős Sándor, az Alba Volán helyi üzemigazgatója (Fotó: Vohlmann György)

Sztankovics László azonnali reagálásában megköszönte a politikai beszédet - mire felháborodott zúgás támadt a nézőtéren. Maga a fórum kevés újdonsággal szolgált. Szinte minden felszólaló a következő problémákat tette szóvá: nincs megfelelő csatlakozás a vasútállomáshoz, a 4.33-as vonathoz egyáltalán nincs busz. Nincs megfelelő átszállási, csatlakozási lehetőség a városban a buszok között. A piacra, iskolákba, kórházba, temetőbe, templomba, bevásárlóközpontokba, sőt: hétvégenként a vasműs műszakkezdésekhez időben eljutni szinte lehetetlen  vagy háromnegyed-másfél órás várakozásokkal jár.

A legtöbben a  Béke-városrészben közlekedő 13-as, 15-ös, 19-es (ebben a sorrendben) buszok visszaállítását szorgalmazták, a megfelelő vasúti csatlakozással, a Tescóhoz menő sűrűbb járatokkal. Legalább ennyien szidták  a mindent pótolni próbáló 40-es járat kötelező városnézését. Erdős Sándor a fórum után azt nyilatkozta a DH-nak: összeírták a (számukra nem ismeretlen) elképzeléseket, összeállították a javaslatokat, ezeket egyeztetik a fórumon megjelent képviselőkkel és a közgyűlés elé terjesztik.

Mi minél és miért fontosabb nálunk?

Én többnyire gyalog közlekedek a városban. Hétköznap reggelente, félálomban, zsebrevágott kézzel is besétálok Béke-városrészi, Szabadság úti lakásomtól a Vasmű úti munkahelyemre harminc perc alatt, ismerősökkel meg-megállva. Erre biztatok mindenkit  - de hát vannak öregek, betegek, gyerekek, kismamák: róluk sem feledkezhetünk meg! Ahogyan a fórumon  elhangzott: végülis minden  pénzkérdés. De  miért lenne fontosabb itt például a futballstadion a közlekedésnél?!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!