Hírek

2014.03.16. 17:20

Március 15.: megemlékezések Dunaújvárosban és környékén

Dunaújváros - Remek tavaszi időben kitűnő megemlékezéseket láthattunk és hallhattunk a városban és környékén.

Pekarek János

Bár sokan aggódva fürkészték az eget, az időjárás ezúttal a kedvünkre szolgált: pompás tavaszi napsütés és enyhe szellő fogadta a népes ünneplő közönséget az 1848-as emlékműnél. Ahogyan a műsorvezető fogalmazott: „újkori történelmünk meghatározó eseményének ünnepén” a Himnusz után a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes, a Baracs Táncegyüttes, a Violin Művészeti Iskola és a Bartók Színház ünnepi műsora következett.

A dramaturgia arra épült, hogy egy fiatal házaspár kislányával sétál az emlékműnél, és a gyerek megkérdezi, miért van ma itt annyi zászló. A szülők pedig elmondják neki, mi volt az a forradalom, mi a szabadságharc, mi a nemzet véráldozata – s a színészek, táncosok, énekesek csodás élőképekkel, jelenetekkel illusztrálták ezt.

Az ünnepi beszédet dr. Galambos Dénes kormánymegbízott mondta. Emlékeztetett rá: március 15-e jelkép. 1848 óta magyarságunk szimbóluma. Nemzeti létünk legfényesebb esztendeje – amíg él magyar a világon – 1848 marad.Az ünnepség végén az önkormányzat, a Pentele Baráti Kör, pártok, civil szervezetek, intézmények, polgárok koszorúzták meg az emlékművet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!