Hírek

2013.08.01. 22:00

Vasmű - Pozitív hírek a nagyolvasztó felújításáról

Az ISD Dunaferr vezetése a szakszervezetek kezdeményezésére csütörtökön találkozott az érdekképviseleti szervezetek képviselőivel.

Szabó Szabolcs

Az ISD Dunaferr vezetése a szakszervezetek kezdeményezésére csütörtökön találkozott az érdekképviseleti szervezetek képviselőivel. Lapunknak Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke számolt be a részletekről.

Fotó: Vohlmann György

- Összességében pozitív híreket kaptunk. A nagyolvasztó felújításával kapcsolatban arról tájékoztattak, hogy a felújításhoz még szükséges hátra lévő négy szerződést várhatóan a jövő héten aláírják. Biztató, hogy a feladatok ötven százalékát vasműs dolgozók végzik. Tankhilevich úrtól megkérdeztük, hogy ki fogja finanszírozni a beruházást. Kiderült, hogy az orosz tulajdonosok biztosítják a forrásokat. A Vasas és az Ifi szakszervezet a cég gazdasági helyzetéről is kért tájékoztatást.

- Mivel az acélpiaci árak a tavalyi árakhoz képest nem növekedtek, így továbbra is veszteséges a működés, ám meg kell jegyezni, hogy az alapanyag árak is estek az utóbbi időben. A cégvezetés részéről felmerült, hogy a személyi költségeket csökkenteni kell, amelyet a menedzsment létszámleépítéssel kíván végrehajtani. A szakszervezeti oldal szerint azonban nem feltétlenül a dolgozói állományt kellene csökkenteni, hanem növelni kellene a termelést, és javítani kellene a termelékenységet, mert ezzel is elérhető az a cél, hogy a fajlagos költségmutatók javuljanak. A lényeg, hogy már biztosítottnak látszik a nagyolvasztó felújítása, és a tervek szerint a meleghengermű beruházást is befejezik. Tankhilevich elmondta, hogy ha minden jól megy, november második felében megtörténhet az első csapolás a felújított nagyolvasztónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!