Hírek

2016.09.21. 09:25

Fontos döntés vár ránk

Adony - Dunaújváros után Adony volt a kvótareferendumról szóló lakossági fórum helyszíne tegnap. Elhangzott: a kis településeknek ugyanolyan fontos, mint a nagyoknak, hogy október 2-án nemet mondjanak a kényszerbetelepítésre.

Körmendi Erzsébet

A fórumon számos környező település polgármestere részt vett. Őket külön és név szerint üdvözölte házigazdaként dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, aki köszöntötte dr. Simon László kormánymegbízottat, dr. Dorkota Lajost, a MEKH elnökét, majd kiemelten üdvözölte Bánki Erik országgyűlési képviselőtársát, a parlament gazdasági bizottságának elnökét, korábbi EP-képviselőt.

Bánki Erik országgyűlési képviselő, bizottsági elnök Fotó: Ady Géza

Bánki Erik beszélt a brüsszeli tapasztalatairól, majd rámutatott: nem érti, miért érte az európai politikusokat derült égből villámcsapásként az erős bevándorlási hullám, holott ugyanazokat a jelentéseket megkapják, mint a magyar miniszterelnök. Az európai és a magyar politikusok közötti különbséget feszegetve azt mondta: a jólétben elkényelmesedett nyugatiak másfél év elteltével sem tudják eldönteni, hogyan védjék meg a nemzetüket; a magyarnak mindenért meg kell küzdenie, gyorsabb a reakcióideje. A brüsszeliek még mindig ott tartanak, hogy a betelepítési kvóta oldja meg Európa problémáját. Olyan megoldást akarnak ránk kényszeríteni, amely életképtelen, és nagyon súlyos problémákat szül. A képviselő szerint egyre több európai választópolgár mondja azt, hogy ebből nem kér. A magyar kormány mindent megtesz a helyzet kezelésére, Európa határainak védelmében. Ez a kötelezettsége, mert a magyar választópolgárokat meg kell védenie. Senki sem szeretné, ha a lakóhelyén, vagy annak határában menekülttábor lenne. Továbbá: a bevándorló havi ellátási költsége 130 ezer forint havonta. A minimálbér, a nyugdíj eltörpül mellette. Senki sem szeretné, ha az állam a magyar emberek és a fejlesztési elképzelések megvalósítása helyett a migránsok elhelyezéséről gondoskodna - mondta Bánki Erik, aki hozzátette: A magyar népszavazás eredményét nem hagyhatja figyelmen kívül egyik európai intézmény sem. Azt szeretnénk, ha Európa vezetői olyan felelős megoldást találnának, amely közép- és hosszú távon eredményt hoz.

Győri Máté, Ercsi polgármestere azt kérte: segítsék ercsi népét abban, hogy semmiképpen ne legyen a laktanyájukból menekültszállás. Bánki Erik válaszából kiderült, Pécsen is elhangzott a kérés. Ez akkor következhet be, ha Brüsszel ránk erőkszakolja a betelepítési kvótát. Magyarország nem szeretne ilyen a migránsszállás-beruházásokat megvalósítani. Bőven van más tennivaló, amire kell a pénz. Jó pályán vagyunk, sikeres ciklust zárhatunk közös erővel. Ezért az elkövetkező ötven évet meghatározó döntést kell meghoznunk jövő vasárnap - mondta Bánki Erik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!