11°
24°
12°

Fokozott ellenőrzések a húsvéti ünnepekre való tekintettel

Dunaújváros - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a húsvéti ünnepekre való tekintettel több területen is ellenőrzéseket indított. Egyrészt laboratóriumi vizsgálatnak vetette alá a csokoládékat, sonkákat, kalácsokat, továbbá fokozottan vizsgálják az áruházakat, vásárokat, piacokat.

Mint az NFH tájékoztatójából kiderül, a fogyasztóvédelmi hatóság célja a biztonságos húsvéti vásárlások feltételeinek biztosítása, illetve a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme.

Az ellenőrzések elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők jelen vannak a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon is. Mint írják, a fogyasztóvédelmi hatóság többféle szempont szerint végzi az ellenőrzést. Az egyik az árfeltüntetés megfelelősége, ugyanis a cél az, hogy a vásárló pontos tájékoztatást kapjon a termék áráról.

Másrészt a vásárlói megkárosítások kiszűrése: fontos, hogy a vásárló azt az árat fizesse, amit az akciós újságban vagy a polccímkén feltüntettek. Az akciós ajánlatok valóságtartalmának ellenőrzése, vizsgálják az akciós csomagok tartalmát, szankcionálják azt, ha fiktív árkedvezményekkel vagy megtévesztő tájékoztatással találkoznak.

A hatóság elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó helyekre, így a piacokra is koncentrál – Dunaújvárosban is feltűnhetnek

Bár az ellenőrzés még folyamatban van, az eddigi tapasztalatok alapján tudni lehet, hogy az eddig lefolytatott 222 próbavásárlás során 95 esetben merült fel kifogás, ami ezidáig negyvenhárom százalékos kifogásolási arányt jelent. Az ellenőrzések során harmincnégy esetben merült fel többletszámolás, amelynek értéke összesen 9004 forint, átlagban pedig 266 forint volt.

Az eddigi vizsgálatok szerint a leggyakoribb probléma, hogy az akciós árat a pénztár nem érvényesíti, de sokszor találkoznak azzal a ténnyel, hogy a termékek mérése nem hitelesített mérőeszközzel történik. Gyakori hiba továbbá a csomagolóanyag termékbe történő belemérése is.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint az pozitívumként elmondható, hogy a kereskedők eddig minden esetben eleget tettek nyugtaadási kötelezettségüknek.

A vizsgálatok folytatódnak, a fővárosi és megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmért felelős szervezeti egységeinek felügyelői továbbra is megjelennek a legkülönbözőbb helyeken, így a nagyobb áruházláncokban, kisebb élelmiszerüzletekben, piacokon, műszaki üzletekben, ruha-és divatáru üzletekben is.

Az NFH 20-20 fajta csokoládét és sonkát, 18-féle kalácsot ellenőrzött. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint csokoládétermékek közül valamennyi megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak. Sonkák esetében három terméknél, a kalácsoknál két termék esetében merült fel kifogás. A vizsgálat során megállapították, hogy egyféle finom fonott kalács zsírtartalma nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott értéket. Továbbá a mintavételezett 18-féle termék közül egy a minőségmegőrzési időn belül – bontatlan csomagolásban – a penészesedés jelét mutatta, így élelmiszerbiztonsági okokból átkerült az élelmiszerbiztonságért felelős hatósághoz.

 


Legolvasottabb

1
Lángra kapott egy hétvégi ház Dunaújvárosban!
2
Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!
3
Verekedésbe torkollott a közlekedési konfliktus Dunaújvárosban
4
Új üzemmel gazdagodott Dunaföldvár
5
Már kézben vannak az első jogosítványok
labdarúgás
Rangadót vesztett az U19-es együttes
női vízilabda / 46 perce
Holnap újabb hazai bajnoki
 A Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics női vízilabdázói szerdán, azaz holnap 19 órától a Tatabánya ellen játszanak bajnoki mérkőzést hazai medencében.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szerető édesapánk, *SCHMIDT BÉLA* életének 85. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 20-án 14 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *BOGNÁR ISTVÁN* 73 éves korában örökre megpihent. Temetése szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
DKKA / 56 perce
Tízperces fekete lyukakat mellőzni!
JANKÓ ÁRPÁD
Hibátlanul szerepeltek / 1 órája
Fölényes győzelmekkel tértek haza
Gallai Péter
edzőváltás / 1 órája
Kanadai edző a Bikáknál
Csillagok háborúja / 1 órája
Megvan, mi lesz a Han Solo-film címe
jubileum / 2 órája
Hajnalig tartó bulival ünnepelt a Delta Rock Band
BALLA TIBOR
megyei foci / 3 órája
Sikerével zárkózik a Nagykarácsony
KÁLDOR ANDRÁS