Hírek

2016.03.22. 16:48

Fokozott ellenőrzések a húsvéti ünnepekre való tekintettel

Dunaújváros - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a húsvéti ünnepekre való tekintettel több területen is ellenőrzéseket indított. Egyrészt laboratóriumi vizsgálatnak vetette alá a csokoládékat, sonkákat, kalácsokat, továbbá fokozottan vizsgálják az áruházakat, vásárokat, piacokat.

Gallai Péter

Mint az NFH tájékoztatójából kiderül, a fogyasztóvédelmi hatóság célja a biztonságos húsvéti vásárlások feltételeinek biztosítása, illetve a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme.

Az ellenőrzések elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők jelen vannak a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon is. Mint írják, a fogyasztóvédelmi hatóság többféle szempont szerint végzi az ellenőrzést. Az egyik az árfeltüntetés megfelelősége, ugyanis a cél az, hogy a vásárló pontos tájékoztatást kapjon a termék áráról.

Másrészt a vásárlói megkárosítások kiszűrése: fontos, hogy a vásárló azt az árat fizesse, amit az akciós újságban vagy a polccímkén feltüntettek. Az akciós ajánlatok valóságtartalmának ellenőrzése, vizsgálják az akciós csomagok tartalmát, szankcionálják azt, ha fiktív árkedvezményekkel vagy megtévesztő tájékoztatással találkoznak.

A hatóság elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó helyekre, így a piacokra is koncentrál - Dunaújvárosban is feltűnhetnek

Bár az ellenőrzés még folyamatban van, az eddigi tapasztalatok alapján tudni lehet, hogy az eddig lefolytatott 222 próbavásárlás során 95 esetben merült fel kifogás, ami ezidáig negyvenhárom százalékos kifogásolási arányt jelent. Az ellenőrzések során harmincnégy esetben merült fel többletszámolás, amelynek értéke összesen 9004 forint, átlagban pedig 266 forint volt.

Az eddigi vizsgálatok szerint a leggyakoribb probléma, hogy az akciós árat a pénztár nem érvényesíti, de sokszor találkoznak azzal a ténnyel, hogy a termékek mérése nem hitelesített mérőeszközzel történik. Gyakori hiba továbbá a csomagolóanyag termékbe történő belemérése is.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint az pozitívumként elmondható, hogy a kereskedők eddig minden esetben eleget tettek nyugtaadási kötelezettségüknek.

A vizsgálatok folytatódnak, a fővárosi és megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmért felelős szervezeti egységeinek felügyelői továbbra is megjelennek a legkülönbözőbb helyeken, így a nagyobb áruházláncokban, kisebb élelmiszerüzletekben, piacokon, műszaki üzletekben, ruha-és divatáru üzletekben is.

Az NFH 20-20 fajta csokoládét és sonkát, 18-féle kalácsot ellenőrzött. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint csokoládétermékek közül valamennyi megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak. Sonkák esetében három terméknél, a kalácsoknál két termék esetében merült fel kifogás. A vizsgálat során megállapították, hogy egyféle finom fonott kalács zsírtartalma nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott értéket. Továbbá a mintavételezett 18-féle termék közül egy a minőségmegőrzési időn belül - bontatlan csomagolásban - a penészesedés jelét mutatta, így élelmiszerbiztonsági okokból átkerült az élelmiszerbiztonságért felelős hatósághoz.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!