Hírek

2013.06.17. 20:08

Fogvatartottak munkáiból nyílt kiállítás a Bartók aulában

Dunaújváros – Előttünk Rózsa Sándor arcképe, kicsivel arrébb a bankrablóból lett keramikus munkái. Rendhagyó kiállítást nyílt hétfőn a Bartók színjáz aulájában.

Szabó Szabolcs

Fegyveres őrök és rabomobil a Bartók színház bejárata előtt – a bulvárgyanús szalagcímet ezúttal hanyagoljuk, ám tény: története egyik legvédettebb kiállításának adhat otthont a következő két hétben a színház aula galériája. Hat országos büntetés-végrehajtási intézet elítéltjeinek munkáiból nyílt tárlat.

A rendhagyó kiállítás a csütörtökön és pénteken jelentkező I. Országos Börtönszínházi Találkozó felvezetése.
– A büntetés-végrehajtási intézetek falain belül természetesen nem csak drámapedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt a fogvatartottak. A hazai és a nemzetközi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a különböző művészetterápiai képzések és foglalkoztató órák nagyban segítik az elítéltek visszailleszkedését a társadalomba. Ha tetszik, ha nem, a fogvatartottak előbb-utóbb kilépnek a börtönkapun és ezek az intézetek falain belül végzett tevékenységek igenis segítik őket, hogy a jövőben már a társadalom számára is jó és hasznos döntéseket hozzanak – fogalmazott köszöntőjében Balázs Péter bv. ezredes, a Pálhalmai Országos Büntetésvégrehajtási Intézet parancsnoka, aki kérdésünkre azt is elárulta, hogy a Bartók aulájában közel negyven alkotás kapott helyett. Mindez már egy válogatás eredménye, hiszen a pálhalmai intézet felhívására közel hetven alkotás érkezett a fogvatartottaktól.

Mint a tárlat szervezői a megnyitón rögzítették, a kiállítás célja kettős. Egyrészt, bemutatni, hogy a börtönök falain belül is készülhetnek értékes alkotások, amelyek akár művészi szempontból is értékelhetők. Másrészt, a kiállítást szemlélőkben talán enyhülnek az elítéltekkel kapcsolatos előítéletek. A kiállítás természetesen alkalmat adott arra is, hogy az alkotók mellett „társművészek” is bemutatkozzanak. Az évtizedes múltra viszszatekintő Mélykúti Női Börtön Kodály Kórusa adta elő műsorát, majd Csík Gábor szavalta el József Attila A Dunánál című versét.

A rendhagyó kiállítás a rutinos tárlalátogatóknak is szolgál némi meglepetéssel, ahogy a szervezők említették, jó pár alkotás igazi művészeti értékkel is bír, és hogy némi plusz motivációt is nyújtsunk a látogatáshoz: az ország egyik legismertebb egykori bankrablójából lett halk kerámikus egy-két munkája is megtekinthető a Bartók aulában.

Rendhagyó találkozó előtt

– Még vannak jegyek – jegyezte meg munkatársunknak az I. Országos Börtönszínházi Találkozó egyik főszervezője, Pleszné Antal Ágnes a Pálhalmai Országos Bv. Intézet parancsnokhelyettese. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény csütörtökön és pénteken jelentkezik a Bartók színházban. Mindkét napon három-három előadást láthatnak a rendhagyó színházi mustra érdeklődői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!