Hírek

2016.10.14. 19:05

Fogadom, hogy iskolámnak mindig hűséges diákja leszek

Dunaújváros Az első (más számításban: kilencedik) évfolyamosok beavatása mindig nagy próba. De: sikeres!

Pekarek János

Minden évben van egy ilyen rendezvény a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Gimnáziumában és Szakközépiskolájában, röviden: a közismert Bánkiban.

Gólyákat avatnak.

A gólyák : az elsős középiskolások. Mindennapi szóhasználattal: az általános iskola nyolcadik évfolyamát végzett középiskolában kezdő kilencedikesek.

Idén (is) három ilyen évfolyam kezdett szeptemberben a Bánkiban, mint tudjuk, új helyen, a Dunaújvárosi Egyetem épülettömbjében. Ennek megfelelően pénteken délután kettőtől az egyetem kis (azaz: régi) tornatermében gyűltek össze a gólyák , a kezdők.

Már a kezdet vidám volt, mert elsődleges feladatként mindhárom osztály más és más jelmezes feladatot kapott: egyiknek bohócnak, másiknak nyugdíjasnak, harmadiknak tündérnek kellett beöltöznie.

Sokat elárulnak a társadalmi képzetekről a jelmezek...

Szellemi és gyakorlati, tréfás és komolyabb feladatok, többek között induló éneklések, vakfoci, zsákbanfutás jelentette a feladatokat, amelyeket végül minden osztály sikeresen kiállt. Esküt is tettek.

A gólyaeskü félig tréfás szövege pedig így szólt: Bánkis gólyaként fogadom, hogy iskolámnak mindig hűséges és oszlopos diákja leszek. Nem fogok órán facebookozni, zenét hallgatni, telefonomból puskázni, enni, infó-órán sutyiban játszani, és főképpen nem fogok akkor beszélni, amikor a tanár hátat fordít... A gólyaavató után mindhárom kilencedikes osztály egy-egy tortát kapott ajándékba. A győztes osztályközösség fogja szervezni a következő évben az akkori gólyák beavató vetélkedőjét. A közösség- és csapatépítő tréning tehát idén is sikerrel zárult a Bánkiban!

A napokban váltak teljes jogú diákpolgárokká a Rudas középiskola kilencedikesei.

Korábban a Rudas Alapítvány nyert támogatást a Rudas Olimpia elnevezésű rendezvény programsorozatra. Ennek harmadik állomása volt a gólyaavató. Kecskeméti Andrea tanárnő vezetésével a 10/a. sporttagozatos osztálya újította meg a rendezvényt. A zsűrit a ROB, a Rudas Olimpiai Bizottság alkotta. A 9. évfolyam osztályai egy-egy sportágat jelenítettek meg. A 9/b. osztály ügyesen imitálta az úszást, a 9/c-sek olimpiai lángja akrobatikai mutatvány volt. A feladatok mindegyike az olimpia témája köré épült, hogy ezzel is népszerűsítse a sportot, egészséges életmódra neveljen. Az avató feladatait a 9/b-sek teljesítették a legjobban, ezzel megnyerve a jövő tanévi gólyaavató rendezésének jogát. A díjakat Kovács Zsófia olimpikon, rudasos tanuló adta át a diákoknak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!