Hírek

2014.10.09. 18:55

Fittek lettek - 3 hónapig edzettek az eredményért

Kisapostag - A nyáron kezdődött az egészségvédelmi program, amiben harmincnyolcan vettek részt. Itt a három győztes.

Pekarek János

Három olyan hölgyről szól ez az írás, akik példát mutattak. Mellesleg: nem csak a férfiaknak! De azért nem tartom véletlennek, hogy a Fitapostag verseny zárásával csak nőket köszönthettünk az első három helyen.

Valahogy a férfiak a hosszú távú, nagy akaraterőt igénylő, életformaváltással járó igénybevételeknél, hogy, hogy nem, általában a háttérbe, de legalábbis a második vonalba szorulnak.

Kisapostagon a nyáron kezdődött a feladvány, az új felnőtt játszótér (valójában: szabadtéri edzőközpont) átadásával, amelyről annakidején mi is beszámoltunk. Azon a júliusi szombaton a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársainak közreműködésével alaposan a Fitapostag programba jelentkezők egészségi állapotát. Úgymint: testsúlyát, testtömeg-indexét, testzsír-indexét, koleszterinszintjét, vércukor-szintjét, vérnyomását, valamint izomtömegét.

Ezek a számomra (és valószínűleg még sokunk számára) hókuszpókuszként ható meghatározások és vizsgálatok komoly, szavahihető emberek szerint valóban alapos áttekintést adnak az emberi szervezetről.

No, de ez csak az első lépése volt a mifelénk újdonságként ható programnak. Egészen pontosan az úgynevezett előtte felmérés. Amit előre meghirdetett módon október 4-én követett az utána felmérés, amikor is ugyanezeket az adatokat ellenőrizték a programba jelentkező harmincnyolc embernél. (Harmincnyolc: egy alig ezernégyszáz lakosú településen, első kísérletre, ez kiváló!)

A két felmérés közben pedig azt várták el a jelentkezőktől, hogy jelentősen javítsanak az említett értékeiken, természetesen az említett szabadtéri edzőközpont, de akár más módszerek alkalmazásával is.

Balról a díjátadó polgármester, Nagy Attila, aztán Geistné Erdélyi Júlia, Hetyei Zsuzsa (az első helyezettnek járó kerékpárral), Héring Zoltánné Edit, valamint a rendezvény egyik támogatója, Verasztó Sándor dunaújvárosi vállalkozó

Az újabb felmérés alkalmával alakult ki a végeredmény. Első lett Hetyei Zsuzsa aki abban is egyedülálló eredményt mutatott fel, hogy bevallotta: tíz kilót fogyott júliustól októberig. Sok mozgással, futással, életmód- és étrendváltoztatással.

Jutalma ezért egy remek kerékpár lett no, meg a mi csodálatunk. Bár a hölgy nagyon őszintén bevallotta, hogy családja, különösen élete párja segítsége nélkül ez aligha sikerült volna.

Második helyezést ért el Héring Zoltánné, Edit, aki ugyanúgy ajándékkosarat kapott, mint a harmadik helyet elérő Geistné Erdélyi Júlia. Jellemző, hogy ezen ajándékkosarak tekintélyes mennyiségű édességet is tartalmaztak de hát ezekre a hölgyekre az említett eredmények után már akármilyen mennyiségű csokoládét rá lehet bízni, úgyis csak mértékkel fogják fogyasztani, ezt már tudjuk...

Ugyanakkor meg kell jegyeznünk minden testépítő és edzésbe kezdő ember nagy problémáját, éspedig a testi mérések megbízhatatlan voltát. nem, mintha ne tudnák grammra pontosan megmérni, ki hány kiló de hát éppen az edzések következtében növekszik az izmok súlya, vagyis kezdetben inkább nehezedik az ember, mint fogy. Persze: már aki...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!