Hírek

2011.09.01. 06:29

Feszes gazdálkodás az új tanévben

Feszes és szűkös költségvetési évvel számolnak a dunaújvárosi általános- és középiskolák vezetői. Ráadásul a küszöbön álló új közoktatási-, szakképzési, és felnőttképzési törvényre is fel kell készülniük. Vidéken bizakodóbb a hangulat: a közoktatási társulások eddig beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, a városkörnyéken fejlesztésre is futotta a keretekből.

Szigeti Sándor

- A Gárdonyival történt összevonás után négy új elsős osztályunk, nyolcvanhét elsős tanulónk, összesen harmchat tanulócsoportunk és kilencvenhat státuszunk van. A volt szórádosok közül a hetedik és nyolcadik osztályt egybentartottuk, őket a Gárdonyi épületében helyeztük el. A második és hatodik osztályos szórádosok annyira kevesen voltak évfolyamonként, hogy őket a már meglévő petőfis tanulócsoportokba integráltuk - mondta el tegnap lapunk kérdésére a Petőfi iskola igazgatója, Rideg István.

A Dózsa György Általános Iskolának az új tanévben már tagintézménye a korábbi Szilágyi.

- Mozgalmas nyáron vagyunk túl, hiszen az átadás-átvétel, valamint a leltár elkészítése nem kis feladatot rótt ránk. Elbocsátani senkit nem kellett, és a tanévkezdésre minden teendővel végeztünk. Így szeptember eljesétől öt új elsős osztályban százhuszonöt kisdiák, a két intézmény egyesítésével pedig összesen 891 tanuló kezdi meg intézményünkben a 2011-2012-es tanévet - tájékoztatott Tóth Györgyné, a Dózsa György Általános Iskola igazgatója.

A középiskolák közül a legsűrűbb nyara a kereskedelminek volt, amely alapítványi működtetésű iskolából lett ismét önkormányzati:

- Százötven új tanulónk lesz az idei évben, de még most is sorbanállnak a diákok, és a képzéseinkről érdeklődnek. Közel ezer tanulóval vágunk neki a mostani tanévnek - újságolta Magyar András igazgató.

A dunaújvárosi intézményvezetők egybehangzóan azt állítják: roppant feszes költségvetési év elé néznek.

Az oktatási társulás előnyeit kihasználják a kistérség önkormányzatai. Nagyvenyim és Rácalmás kivételével valamennyi iskola és óvoda társulási fenntartásban működik, az igazgatók egybehangzó véleménye: a tantestületek közötti együttműködés jó, a pedagógusokat jobbító szándék vezérli, szívesen átveszik egymástól a hasznos tapasztalatokat, jó ötleteket. Mindez a gyerekek javára válik.

Baracs központtal kezdi az évet Előszállás és Kisapostag. A baracsi Széchenyi iskola igazgatóhelyettese, Koncsekné Szöbölődi Éva szerint órarend- és munkatervkészítéssel teltek a szünet utolsó napjai. Kisapostagon túl kicsik az osztálylétszámok, zömében tíznél kevesebb gyerek alkot egy tanulócsoportot. A baracsi harminckettes létszámok felhúzzák a kisapostagiakat, így nem kell lemondani a normatívákról. Anyagilag kedvező a társulás.

Mezőfalva, Hantos és Daruszentmiklós szintén oktatási közösséget alkot. A székhely mezőfalvi Petőfi iskola igazgatója, Jaksics Erzsébet örömmel újságolja, hogy nemcsak náluk, hanem a tagintézményekben is interaktív táblák segítik az oktatást szeptembertől. Mezőfalván 10 tantermi csomag és 34 számítógép, Daruszentmiklóson 4 tábla és 10 új gép várja a gyerekeket. Létszámgondjaik nincsenek. Daruszentmiklóson komoly felújítások voltak, megszépültek az alsós osztályok és az ebédlő is. Jaksics Erzsébet azt mondja:

- A pedagógusok között jó a kapcsolat. Összecsiszolódtak a tantestületek, húzzák egymást, ami pozitívan hat az oktató-nevelő munkára.

A nagykarácsonyi iskola Perkáta központtal működik tavaly óta, a társuláshoz idén Aba is csatlakozott, így szeptembertől 1300 diák oktatásáért felel a társulás.

Nagy létszámú első osztályokkal indulhatnak, mondta el Szilassy László, a társulási központ igazgatója. Náluk is az interaktív táblák jelentik az újdonságot - a tagintézményekben az osztályok fele gyarapodott e korszerű taneszközökkel.

Nagyvenyimen 29 elsőst írattak be a Kossuth Lajos Általános Iskolába, amelynek teljes diáklétszáma 207 lesz szeptemberben. Az intézmény népszerű a szülők körében. Köszönhető ez a folyamatos fejlesztésnek, a gyermekközpontű oktatásnak. Az interaktív táblákon, a szépen kifestett tantermeken kívül új, nagy kerékpártároló jelent újdonságot ezen az őszön, nyilatkozta lapunknak Kundra Lászlóné igazgató.

Rácalmás Jankovich Miklós Általános Iskolájában idén nem volt szükség fejlesztésre, hiszen tavaly mintegy 200 millió forintot költöttek a korszerűsítésére. Népszerűségének bizonyítására egy adat: 48 elsős diákkal kezdenek, vagyis két osztályt indíthatnak. - Remélem békés, nyugodt évnek nézünk elébe - mondta Németh Miklósné igazgató.Mozgalmas nyár volt, az átadás-átvétel sok feladatott rótt ránk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!