Hírek

2011.09.12. 02:29

Fergeteges perkátai és kistérségi hétvége

Perkáta - Techniaki kiállítás, szüreti felvonulás, Kisboldogasszonynapi búcsú: igazán összejött ez a szombat-vasárnapi program a perkátaiaknak, akik nem is panaszkodtak emiatt. Élvezték!

Pekarek János

Úgy tűnik, az elgondolás elérte célját.

Kiss Istvánné, a Perkátai Régiséggyűjtő Egyesület pártoló tagja (az ő férje birtokolja a T-34-es indítómotorral hajtott kistraktort, egy régi MZ-vel együtt!) szerint ez a hétvége mindenki számára szép és tanulságos volt.

Perkátán igazán hétvégének bizonyult a most elmúlt három nap - de emiatt aligha panaszkodott bárki is!

Nézzük csak: volt először is szombat-vasárnap egy technikatörténeti bemutató az iskola tornatermében és udvarán: remek!

Azután e szombaton lovas-szekeres-hintós szüreti felvonulást is élvezhettek a helybeliek, meg a Dunaújvárosból, Adonyból is átruccant népes civil közönség: pompás! De már ezen a napon érzékelhették a Kisboldogasszonynapi hagyományos búcsú előrendezvényeit, például a baracsi néptáncegyüttes bemutatóját, vagy a vurstlit. Nagyszerű!

A technikatörténeti bemutatóról ezúttal inkább csak szűken szólnánk, mivel már előzetesen próbáltuk érzékeltetni páratlan hatását, ami akár egy 1950-es évekbeli kávédarálónál is jelentkezett.

Ám ezúttal sem tudunk szó nélkül elmenni azon házilagos kistraktor mellett, amelyet egy valóságos (bár hálistennek elenyészett!) T-34-es tank indítómotorja működtet, még most is, ha kell!

Kitűnő, úttörő ötletnek bizonyult, hogy az ebéd utáni motoros felvonulás résztvevői nem csupán a község nevezetességeinek elsuhanó képét láthatták. A közel negyven motorral vonuló csapatot polgárőrök kísérték végig, s a társaság három helyen is megállt néhány percre. A temetői kis kápolnánál, a haranglábnál és a templomnál Bogó Anikó beszélt színesen, érdekesen és összefogottan a nevezetes épületekről, Perkáta múltjáról. Igazi élménytúra volt.

No, és a körhinták, fúvószenekar-előadás, mazsorettek, szerte a környékről, így Sárbogárdról, Zichyújfaluról, s a már említett Adonyból és Dunaújvárosból: itt és most minden politikai felhang és erőlködés nélkül érezhető volt az, hogy valóban létezhet kistérségi összefogás és együttműködés - talán egy nem is olyan kicsiny térségből.

A fergeteges perkátai hétvége évek óta először zajlott így - de nagyon reméljük, nem utoljára. Igazi élmény volt ugyanis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!