Hírek

2015.01.02. 14:15

Számos változással kell szembesülniük a felsőoktatásba vágyóknak

Dunaújváros - Számos ponton változnak az idei évi felsőoktatási felvételi pontszámítási szabályai. Az illetékes tárca további 25 szak esetében határozott meg előzetesen ponthatárokat.

Szabó Szabolcs

Elindult a 2015-ös általános felsőoktatási felvételi eljárás a reménybeli hallgatóknak február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre és felsőoktatási szakképzésekre.

Az eljárás szabályait tartalmazó Tájékoztató és a felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések már olvashatók a hivatalos szakportálon, a Felvi.hu oldalon. Az alábbiakban néhány fontos változásról olvashatnak.

A pontszámítás alap- és osztatlan képzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. A mesterképzésekre jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg ezen információk az Egyetemek, főiskolák menüpontban a meghirdetett képzések mellett érhetők el. (Idén az emelt szintű érettségiért összesen 100, tárgyanként 50 többletpont jár, de csak akkor, ha legalább 45 százalékos eredményt ért el a vizsgázó.)

Emelkedő ponthatárok. A pontszámítás alap- és osztatlan képzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. A mesterképzésekre jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg ezen információk az Egyetemek, főiskolák menüpontban a meghirdetett képzések mellett érhetők el.

Emelkedő minimum ponthatárok! a jogszabályi minimum ponthatár idén az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont.

Az eduline.hu gyűjtése szerint további változást jelent, hogy a korábbi 16 kiemelt szak után további 25-nél húzott előzetes ponthatárt az államtitkárság, így már negyven szak esetében magasabb minimum ponthatárt kell teljesíteniük a jelentkezőknek.

Illeszkedve a már korábban ismertetett oktatáspolitikai irányelvekhez 17 felsőoktatási intézményben indítanak un. duális képzést, így a Dunaújvárosi Főiskolán is.

A végleges jelentkezéseket legkésőbb február 15. éjfélig kell rögzíteni, majd február 23-ig hitelesíteni. Azokat a dokumentumokat, amelyek február 15-ig nem állnak rendelkezésre, legkésőbb július 9-ig pótolhatják a jelentkezők. A ponthúzás várható időpontja július 23.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!