Hírek

2015.05.22. 12:57

Felújítják a Százlábú hidat - Támogatásokról, felújításokról is döntött a dunaújvárosi közgyűlés

Dunaújváros - Közel ötven témakörben döntöttek a képviselők a csütörtöki közgyűlésen: felújítják a Százlábú hidat, 11 millióval támogatja a város a rendőrséget, négymillióval a DUDIK-ot, és megvásárolná a város az élményfürdőt.

Körmendi Erzsébet

Döntöttek a képviselők a Magyar út, Pentelei Molnár János utca és Szigeti út közötti úgynevezett Százlábú híd felújításáról. A DVG Zrt.-re bízták a kivitelezést (100 millió forint erejéig), amely magában foglalja a pályalemez szigetelését, a vízelvezetést, a burkolat, a beton és vasbeton felületek javítását, új korlátok felszerelését, lépcsőjavítást.

Rácalmással közösen járdát építtet a város a Hankooknál Dunaújváros északi iparterületénél. Egy másik helyi fejlesztés: újabb elemeket újítanak fel a Fabó Éva Sportuszodában. A fenékemelő hidraulika vezérlésének teljes felújítására 11,6 millió forintot, a lelátó szigetelése, bútorozása 17,6 millió forint szavazott meg a közgyűlés az üzemeltető DVG Zrt.-nek. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetőjének, Nagy Zoltánnak a kérésére az önkormányzat idén 11 millió forinttal támogatja a város közbiztonságának javítását, a közterületi szolgálat fokozását, a bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatok ellátását, és a kiemelkedő rendőri munka elismerését.

Az uszodai fenékemelő hidraulika vezérlésének teljes felújítására, a lelátó szigetelésére, bútorozására összesen közel 30 millió forintot szavazott meg a közgyűlés.

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény értelmében évente át kell nézni a Helyi Esélyegyenlőségi Programot, ennek keretében többek valósultak meg például számos szociálisan hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatása a városi intézményeknél. A programot áttekintette a közgyűlés.

A Göllner Mária Waldorf Pedagógia Alapítvány nyolc évfolyamos általános iskolát szeretne indítani városunkban. Ahhoz kérte az önkormányzat segítségét, konkrétan azt, hogy használhassák a volt Szórád Márton iskola új épületét és a tornatermet, amelyben elvégeznék a szükséges felújítását is. A közgyűlés tagjai sikereket kívántak a város új iskolájának, átadták neki a kért helyiségeket, és úgy határoztak, hogy a felújítások költségét figyelembe veszik a bérleti díj fizetésénél.

Hingyi László (középen) az öböl haltelepítésének támogatásához kérte a közgyűlés segítségét. Mellette Sztankovics László és Lőrinczi Konrád. Fotó: Ady Géza

Táboroztatási lehetőséget ajánlott a Mohácsi Lovasklub a KLIK Dunaújvárosi Tankerületének a felújított, családias hangulatú panziójában. A tankerület és az Útkeresés Segítő Szolgálat közös javaslata alapján ott táborozhatnának a rendkívül hátrányos gyerekek. A Lovasklub két turnusban fogadná a dunaújvárosi általános iskolás gyermekeket, összesen hetven gyerek táborozhatna ott, napi ötszöri étkezéssel, lovaglással, horgászással, sport és szabadidős programokkal. A tábor és az utazás költsége 2,9 millió forint, amit jóváhagyott a közgyűlés. Támogatta a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor lebonyolítását 400 ezer forinttal, valamint négy millió forintot szavazott meg hozzájárulásként a Dunaújvárosi Főiskola Hallgatói Önkormányzatátnak a DUDIK Fesztivál megrendezésére, lebonyolítására.

Három képviselői indítványból egyet támogatott a közgyűlés, mégpedig Hingyi Lászlóét, aki azt kérte, hogy telepítsenek 3000 kiló háromnyaras pontyot a szabad strand, az öböl vizébe. A testület 2,5 millió forintot szavazott meg erre. Elutasította viszont Szabó Zsolt kezdeményezését, aki wifi-elérhetőséget szeretett volna a város köztereitre, valamint Tóth Kálmánét, aki a buszmenetrend módosítását javasolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!