Hírek

2017.08.15. 15:35

Felújítják, napelemmel látják el a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum épületeit

Talán még soha nem volt megépülésük óta olyan mértékű, látványos előrelépés a szakképző iskolákban, mint amilyen az utóbbi időszakban.

Balla Tibor

Van mivel dicsekednie a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatójának, Csapó Gábornak. Regnálása óta sorra jelentik be az újításokat, felújításokat. Az enyészet szájából húzza vissza sorra az intézményeket. A felújítások és fejlesztések összértéke lassan eléri az egymilliárd forintot is.

Csapó Gábor, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum ambiciózus főigazgatója

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb beruházója a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum - jelentette ki Csapó Gábor, a centrum főigazgatója. Úgy tűnik, jó helyen keresik a forrásokat. Majdnem öt éve van zárva a Dunaferr iskola Apáczai telephelyén az egykori villamos tagozat tornaterme. Az épület tetőszerkezete olyan szinten volt elhanyagolva, hogy balesetvédelmi okokból le kellett zárni. Egy ideje már nem csak a tornaterem ázott be, a probléma átterjedt az iskola feletti részre is, már a napi működést veszélyeztette. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hallva a centrum gondjáról, forrást biztosított a rendelkezésükre, ennek köszönhetően a közbeszerzési eljárást követően meg is kezdődött a munka, és szeptemberre elkészül a teljes felújítás. Leszigetelték az épület teljes tetőszerkezetét, a tornatermet kifestették. Mostantól már nem csak a szakképzési centrum tagintézményei számára áll majd nyitva sportcélokra, hanem a városi sportéletet is ki fogja tudni szolgálni.

Hosszú évek óta bosszantó problémát old meg a Dunaferr iskola Apáczai utcai telephelyén a tető szigetelése
Fotók: Ady Géza

Sok évvel ezelőtt az épület kulturális célokat is szolgált, és a centrumban abban bíznak, az épületet vissza tudják adni a városnak a korábbi programokra is, mint az expók, kiállítások, pályaválasztási rendezvények, szalagavatók, nagy rendezvények, vagy akár koncertek. A számítások szerint akár ezer fős rendezvényre is alkalmas lehet. A cél érdekében saját forrásból is szeretnének hozzátenni, hogy visszaállítsák az öt évvel ezelőtti állapotot. Hasonlóképpen miniszteri döntésen alapuló forrásból újították fel a Rudas és a Hild iskolákat, mindkét épület teljes nyílászárócserén esett át. E három beruházás összköltsége 138 millió forint volt.

Négy intézményre telepítettek napelemeket. A Dunaferr iskola Vasmű téri épületére, ahol ehhez először az önkormányzat jó gazda módjára az ehhez szükséges tetőrészt felújította. A tető további részének rekonstrukciójára még keresik a forrást.

Három intézményben is teljes ablakcsere volt Fotó: Ady Géza

Ugyancsak napelemet kapott a Rudas, a Lorántffy és a Hild iskola, amelyek már termelnek is, így kiváltható szinte a teljes elektromos szükségletük. Ez a beruházás 120 millió forintba került. Már zajlik az építkezés a Lorántffy iskola kollégiumában, ahol 130 millió forint értékben az épület teljes energetikai felújítása történik meg, ami a teljes nyílászárócserét és az épület külső szigetelését jelenti. A cserékkel elkészülnek az iskolakezdésre, a szigetelési munkák pedig várhatóan tavaszra fejeződnek be.

Nagy horderejű felújításra így a centrum szakképző intézményeinél már csak a Vasmű téri épület szorul, a tetőszerkezet teljes cseréje szükséges. Szeretnék ezt is hamar véghezvinni. Akkor már mindegyik iskola európai színvonallal várja a tanulókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!