Hírek

2009.09.03. 02:29

Felújítás alatt is okosodnak

Mezőfalva, Rácalmás - Nagy várakozás előzte meg az idei tanévet a mezőfalvi és a rácalmási iskolában: nagyberuházás közben kell biztosítani az oktatás feltételeit.

Körmendi Erzsébet

A szülők rajta tartják a szemüket az iskolán mindkét településen. Elsősorban azt figyelik, mivel tudnak hozzájárulni a zökkenőmentességhez, és segítséget ajánlottak a pedagógusoknak. A tanárok és a diákok is próbálnak alkalmazkodni, és a lehető legjobban kijönni minden váratlan helyzetből - ez a feladat.

- Mezőfalván - a csatornázást leszámítva - ilyen nagyságrendű fejlesztés még nem volt - mondja Márok Csaba polgármester, nem leplezve örömét.

A munka hétfőn kezdődött, de már a múlt hét végén lezárták a munkaterületeket. Más cég dolgozik az épület korszerűsítésén, és más a geotermikus fűtési rendszer kiépítésén. Átalakítják a főbejáratot, korszerűsítik a világítást, kicserélik az ablakokat, és lesz lift is az épületben. A homlokzati és bejárati munkák idejére lezárják az iskola előtti járdát, a lakóknak és a diákoknak figyelniük kell az ideiglenes jelzéseket, hogy honnan közelíthetik meg az iskolát, és hol juthatnak be. Korábban szó volt délelőtti és délutáni tanításról, ám a kivitelező együttműködésének köszönhetően erre nem lesz szükség , mondja a polgármester. Ugyanis nem zárnak le épületszárnyakat, csak folyosókat. A tanárok pozitívan állnak hozzá: akár a szertárban is tanítanak, ha arra van szükség, csak menjen a munka...

A rácalmási Jankovich iskolában pontos menetrend készült, a jelentős beavatkozások a régi épületszárnyakat érintik, ahol három tantermet, zsibongót, fiú és lány mosdót alakítanak ki. A tervezett összekötő épületrészek kör alakban, boltozatos pillérsorral határolják majd a megújuló udvart. Németh Miklósné igazgatótól tudjuk, hogy a két harmadikos osztály diákjai - akik az öreg épületben tanultak korábban - a faluházban kialakított ideiglenes tantermekben kezdték az évet. A szabadtéri testnevelés órákat is a faluház parkjában tartják, mivel az udvart nem használhatják. Emiatt többen is aggódtak: mi lesz a szünetekben az épület folyosóira zsúfolódó gyerekekkel. A felvetések miatt megoldották, hogy az épület déli részén lévő kisebb udvart, és - pedagógus irányításával- a faluház parkját használhatják. A konyha és az ebédlő felújítása szintén elkezdődik az öreg épületével együtt. Ettől függetlenül az iskola ebédlőjében lesz az étkeztetés, a felújítást végzők alkalmazkodnak az iskola tanítási rendjéhez.

- Az idei tanév rugalmasságot, türelmet igényel gyerektől, pedagógustól, szülőtől egyaránt - teszi hozzá Németh Miklósné. - De több ezer iskola van az országban, amely éppen ilyen szívesen felvállalná az építkezéssel kapcsolatos gondokat. Az a fontos, amit kapunk a türelemért cserébe: a következő tanévet már egy csodálatos környezetben, modern iskolában kezdhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!