Hírek

2010.12.29. 10:29

Felnőttek karácsonyi álmai

Ajándékosztó hírnevét öregbítette Nagykarácsony hétfőn, amikor azokat a támogatókat látta vendégül, akik jelentősen hozzájárultak az idén 15. jubileumát ünneplő Országos Mikulás Fesztivál sikeréhez és fejlesztéséhez. Ezúttal az adományozók kaptak ajándékot: emléklapot, műsort, kedves vendéglátást, hálából azért, hogy hozzájárultak a gyermekek öröméhez.

Körmendi Erzsébet

 

Gyuri bácsi is hivatalos volt a hétfői ünnepségre, de idős kora és betegsége ágyhoz köti. De elküldik neki is az emléklapot és a manóajándékot, ígérte Mészáros Géza, a Mikulásfalva Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki jubileum alkalmából emlékezett a kezdetekre, Nagykarácsony felvirágoztatásának első lépéseire.

 

- A Szeretet Posta huszonkét évvel ezelőtt nyílt meg, és olyan hírnév alapjait teremtette meg, amelyre könnyű volt építkezni - mondta Mészáros Géza. - Ötlet, pénz és jó menedzser kell a jó programhoz. Ötletben nem volt hiány: Feketéné Szabó Erzsébet kiválóan menedzselte a karácsonyi terveket. Pénz azonban nem volt. Ezért volt szükség a Mikulásfalva Nonprofit Kft. létrehozására.

 

Feketéné Szabó Erzsébet elérzékenyülve idézte fel a régi időket:

 

- Nagykarácsonyért tettünk mindent akkoriban, és nem a pénzért. Rengeteget dolgoztunk, szerveztük a programokat, csábítottuk a gyerekcsoportokat, és örültünk a legapróbb sikereknek is. Úgy tekintek én erre az egész programra, mint anya a gyermekére, mert mi találtuk ki és hoztuk létre a Mikulásházat, a játszóházat, vagyis az alapokat.

 

Az ötletelést folytatók nagyot álmodtak...

 

- Azt gondoltuk hét évvel ezelőtt, amikor a kft. átvette az irányítást, hogy két év alatt elkészül a Mesefalu alapja - folytatta Mészáros Géza. -Biztatást is kaptunk, ígérték, állami kiemelt program leszünk, de Brüsszelben kimaradtunk a támogatotti körből. Elfelejthetjük az egészet, gondoltuk, ám közben kivívtuk a régió szimpátiáját, bátorítottak és mellénk álltak a Nagykarácsonyból elszármazottak, vállalkozók, és egyre többen lettünk, akik toljuk a szekeret. Hét év alatt negyven-negyvenkétmillió forintra duzzadt a kft. vagyona, ami tervekben, épületekben, egyebekben testesül meg.

 

Az ügyvezető szavaiból is az érezhető, hogy mindenki teszi a dolgát. A helybéli Nagykar Kft. vezetőjének ötlete nyomán létrehozták a Mikulásfalva Mesefalu Fejlődéséért Fejlesztési Alapítványt, az ügy mellé állt Grabarics Gábor vállalkozó, aki a jövő építésének nagymestere. Már az idei újdonságok is meggyőzőek voltak: fenyőlabirintus, karácsonyi múzeum, rendezvénycsarnok, Mikulás cukrászda, adventi vásár, lovaskocsizás, kisvonatozás, adventi hangversenysorozat, jégkorong szupermini torna... Jövőre pedig éremverő gépet állítanak üzembe, és elkészültek már a manóruhák is. Bubutimár Éva pedig már elkészítette Nagykarácsony titkokat őrző kerámiamanóit, és örül annak, hogy dunaújvárosiként segítheti a Mikulás-program kiteljesedését.

 

A távolabbi jövőről, a nagykarácsonyi domb fenyveserdővel borított lankáira megálmodott Mikulásfaluról Botka Ferenc tervező beszélt. A térképhez sem kellett közel menni, lelki szemeivel látta az ember a vízfolyáson átívelő hidakat, a Mikulás és a rendezvények házát, az éttermet, a Jóság kapuját, a játékgyárat, kézművesházakat, látványpostát, ifjúsági szállást... Utóbbira azért van szükség, hogy nyaranta is - például erdei iskolában - vendégül láthassák a diákcsoportokat. A tervek készek, az építési engedély is folyamatban van. Már csak pénz, pályázati siker kellene, hogy a sok-sok munka és pénzáldozat után Mikulás-birodalommal is megajándékozhassák a felnőttek a gyerekeket. Addig is beszereztek egy érmeverő gépet, amely pályázati forintokat sajnos képtelen gyártani - szerencsepénzt viszont igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!