Hírek

2015.02.04. 16:50

A szűk járda miatt a guruló hordágyat is nehéz betolni a kertvárosi épületnél

Dunaújváros - Az idő múlásával a fontossági sorrend is változik: ami régebben fel sem tűnt, mára sürgető lehet.

Pekarek János

Olvasónk arról értesített minket, hogy a minap szorult helyzetbe került. A szó szoros értelmében! Idős emberről van szó, aki rosszul lett otthonában, kimentek hozzá a mentők, kórházba is vitték - ám a guruló hordágyat alig-alig tudták lakásából a mentőautóhoz juttatni.

A beteg ugyanis a kertvárosi Akácfa utca 6-ban lakik, a földszinten. A függőfolyosós ház legalsó szintjén közvetlenül az utcára, azaz a lakások előtti kis járdára nyílnak. Annak a másik oldalán egy valamikor szép, ma már kissé gondozatlan virágágyás áll. A járdát és a virágágyást vasoszlopokra erősített lánc választja el egymástól. Néhány lakó a járdából is leválasztott egy-egy darabot alacsony fakerítéssel. A járda pedig a lépcsőház fala mellett összeszűkül, mintegy ötven-hatvan centire.

A szerző nem éppen karcsú termete még jobban hangsúlyozza a szűk keresztmetszetet az Akácfa utca 6. számú háznál
Fotó: Zsedrovits Enikő

Itt kell eltolni a hordágyat... Ezt még megoldják a mentősök, ha nehezen is az idős lakók azonban aggódnak, mi lesz, ha egyszer nem sikerül? Akkor majd kézben viszik át őket azon a pár méteren, nyugtattuk őket, de hiába. Szerintük el kellene bontani a láncot, kiszélesíteni a járdát.

Megkerestük az ügyben az épület közös képviselőjét, Sztankovics Lászlót, aki egyben a körzet önkormányzati képviselője is. Ő elmondta: évekkel ezelőtt épp a lakók (köztük panaszosunk is) kérték, hogy szereljék fel a láncot, a kis virágoskertek védelmében. Azóta múlt az idő, változott a helyzet - azonban a láncot levenni csak egy mozdulat, s ezt már meg is tette volna. Csakhogy ebben az ügyben nem a közös képviselő, még kevésbé az önkormányzati képviselő dönt, hanem a lakók, akiké a társasház. Ha ők belegyeznek ebbe, a lánc kérdése már nem is kérdés.

Más ügy a járda, és a mellette vezető, mintegy tíz centi széles és mély csapadékelvezető vájat, mondta Sztankovics László. Azon évek óta gondolkodnak, hogyan lehetne szélesíteni, még inkább: hogyan, honnan lehet rá pénzt előteremteni? Ha hozzákezdenek, akkor ugyanis nem csak az Akácfa utca 6. előtt, hanem a környék összes hasonló házánál meg kellene csinálni. Ehhez az összes érintett lakó beleegyezését meg kell szerezni.

A képviselő nem halogatta az ügyet: még érdeklődésünk napján megszerezte a lakók beleegyezését, a régi virágoskert melletti láncokat tehát leveszik. Az oszlopok egyelőre maradnak.

A járda ügye is marad, függőben: azt megoldani nem néhány óra. Röpke helyszíni szemlénk alapján talán még az is lehetséges, hogy a mintegy fél évszázados épületekben nem is ez, a meglehetősen szűkre tervezett gyalogjáró a legnagyobb probléma: szinte mindegyik hasonló ház alapos felújításra szorulna. Nyilván ez is pénzkérdés, és a közös költségekkel errefelé sem állnak jobban, mint a városban általában...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!