Hírek

2017.05.04. 19:50

Felmérik az akadálymentesítést az önkéntesek Újvárosban

Dunaújváros - Összefogással készül a város akadálymentesítési térképe. A kezdeményező természetesen a mozgáskorlátozottak egyesülete.

Balla Tibor

Farkas Zsolt, a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesületének elnöke elmondta, már többféle felmérést készítettek a városban, többször foglalkoztak az akadálymentesítéssel. Már ütemtervük is van, sok mindent előrevittek már ebben az ügyben. Az eddigi tapasztalataik alapján arra jutottak, hogy most már itt az ideje készíteni egy térképet arról, hogy az eddig elvégzett munkáknak mi az eredménye, hol sikerült akadálymentesíteni az útvonalakat, illetve hol van még szükség az akadálymentesítésre. Az önkormányzat szakbizottsága, illetve a képviselők is azt kérték tőlük, hogy készítsenek számukra egy képet arról, hogy hol szeretnének átalakításokat, akadálymentesítést végeztetni - újságolja az elnök.

Úgy gondolták, ebbe érdemes belevágni. Tavaly szerették volna már elkezdeni, de a körülmények úgy alakultak, hogy az idénre húzódott. Eredetileg azt tervezték, hogy a mozgáskorlátozottak ezt saját erőből elkészítik majd. Azonban rá kellett jönniük, hogy ez nem fog menni nekik.

Farkas Zsolt, a mozgáskorlátozottak egyesületi elnöke

A szociális érzékenységre nevelés eszköze

Ekkor jutottak arra, hogy önkénteseket keresnek. Így találtak egymásra az éppen a bejegyzési procedúra alatt álló Dunaújvárosiak Egymásért Egyesülettel, tagjai éppen egy önkéntes közösséget igyekeznek létrehozni, és már több éve tartó együttműködésük van a tagokkal. Közösen arra jutottak, hogy ebbe a munkába érdemes lenne becsatornázni a fiatalokat is. Kézenfekvőnek tűnt az ötlet, hogy ezzel az iskolákhoz forduljanak, hiszen az immár kötelező közösségi szolgálat kereteibe jól illeszkedhet egy ilyen tevékenység. Megkerestek két iskolát, egyik a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, a másik a Pannon Oktatási Központ volt. A Rudasban Matussné Füleki Hella karolta fel az ötletet, és maximálisan segítőkész azóta is a hét önkéntes segítővel. Ők azt is elvállalták, hogy az elkészült felmérő lapokat feldolgozzák, egyfajta adatbázisba rendezik.

A Pannon Oktatási Központban Baráth Gyula igazgatóhelyettes két nap alatt előállt 18 segítőkész diákkal. Személyesen kérte meg a kollégáit, hogy segítsenek, álljanak az ügy mellé. Tette mindezt azért, mert szívesen segítenek, másrészt a közösségi szolgálat egyik célkitűzése is, hogy szociális érzékenységre nevelje a tanulókat. Végül a diákok tíz százaléka jelentkezett, jobbára kilencedikes, tizedikes tanulók, a nagyobbaknak ugyanis általában már összegyűlt az ötven pontj. A megállapodás megköttetett az iskola és a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesület között.

Ami viszont feltétlenül kiemelendő, hogy vannak olyan diákok is a jelentkezők között, akiknek már megvan az elegendő pontjuk, igazából már nem lenne szükségük rá, így jelentkezésük mögött valódi segítő szándék áll.

Mindkét iskola részéről érzik, hogy támogatják őket, ez megkönnyíti a munkát, és inspirációt ad számukra.

A kerekesszékkel közlekedőknek is ugyanolyan joga van eljutni valahová, mint másoknak

Felmérőlapok, rögzítés, számolás, tesztelés

Neki is veselkedtek, összeállítottak egy felmérő lapot, amin az adott utcában lévő utcasarkok, gyalogátkelőhelyek összeírásakor a kérdésekre megadhatják a választ. Ha az útkereszteződésben több irányba lehet tovább haladni, a kereszteződés sarkait az óramutató járásával megegyező irányba haladva megszámozzák, majd elvégzik a felmérést, amelyben olyan tényezőket rögzítenek, hogy útkereszteződés vagy a gyalogátkelőhely akadálymentesen megközelíthető-e (eljuthatunk-e az útkereszteződésbe vagy a gyalogátkelőhelyhez segítség nélkül kerekesszékkel), a kereszteződésen vagy a gyalogátkelőhelyen minden irányba át tudunk-e jutni akadálymentesen, segítség nélkül kerekesszékkel, a járdaszegély megfelelően le van süllyesztve két centiméternél nem magasabb vagy az úttest szintjével egybeesik-e, van-e a kereszteződésben gyalogátkelőhely, jelzőlámpa, a kereszteződés vagy a gyalogátkelőhely a látássérültek közlekedését segítő vezetősávval kiépített-e, a kereszteződésnél, gyalogátkelőhelynél van-e a közlekedést akadályozó akadály (csatornafedél oszlop, szemetes), ha van mi az , illetve hogy a kereszteződésnél vagy a gyalogátkelőhelynél a járda és az úttest burkolata megfelelő-e az akadálymentes közlekedéshez (szilárd burkolatú járda, a járda lejtése maximum 5 százalékos, a járda szintje 1 méter hosszon maximum 5 centimétert emelkedik), s ha nem, miért nem? Hatalmas munka...

A felmérőlapok tehát már elkészültek, most az önkéntesek utcát, utcákat választanak, majd elkezdődhet az érdemi munka. Azon igyekeznek, hogy a felmérő rész elkészüljön nyár elejére. Akkor van esély arra, hogy a nyár végére az adatbázis is összeállhasson, és ősszel már a költségvetés tárgyalásakor az önkormányzatnak már a tényeket mutathatják be. Farkas Zsolt elégedett az eddigi helyzettel, hiszen néhány évvel ezelőtt egészen másként állt az akadálymentesítés helyzete, már eddig is komoly eredményeket tudnak felmutatni. Az összehangolásban, az együttgondolkodásban igyekeznek a döntéshozókat segíteni, ennek egyik részét képezi ez a felmérés is, ami sokat segíthet a jövőben. Az egyesület elnöke úgy ítéli meg, hogy ha beválik ez a szisztéma, bármelyik más városra adaptálható.

Sok szempontot kell figyelembe venni

Természetesen a témával kapcsolatban megkerestük az önkormányzatot is. Pálfi-Németh Tünde önkormányzati sajtószóvivőtől a következő tartalmú, kimerítő választ kaptuk:

Engedélyköteles építési munkák esetén (például járdaépítés, gyalogátkelőhely kijelölés) az engedélyező hatóság valamennyi esetében előírja az akadálymentesítést , illetve a taktilis (tapintható) jelek alkalmazását. A tervek eleve a vonatkozó jogszabályok és szabványok figyelembevételével készülnek. Szintén szabályozott, hogy mikor és hogyan kell mozgáskorlátozott parkolót kialakítani.

Nem engedélyköteles építési munka esetén (például meglévő járda felújítása, vagy buszöböl rekonstrukciója esetén) a hivatal figyelembe veszi a hely adottságait és az akadálymentesítést elvégezzük a felújítás során.

Az elvégzett felújítási és építési munkálatok kijelölése során elsőbbséget élveznek a balesetveszélyes, illetve a nagy forgalmat lebonyolító helyek, valamint minden esetben figyelembe veszik az önkormányzathoz érkező bejelentéseket, jelzéseket, és folyamatosan együttműködnek a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesületével. Így a közterületeken végzett felújítások során, azokkal párhuzamosan, elvégzik az adott terület akadálymentesítését is.

Továbbá valamennyi uniós pályázati forrás felhasználása során, a projektek megvalósítását szigorú előírások szabályozzák, melyek az akadálymentesítéssel kapcsolatos követelményeket is tartalmazzák. A beruházásnak meg kell felelnie a projektarányos akadálymentesítés követelményeinek: a projekttel érintett ingatlanon végrehajtott bármely fejlesztés során figyelembe kell venni az összes érintett fogyatékossági csoportra vonatkozó akadálymentesítési követelményeket, így a hivatal is valamennyi pályázat esetén ennek mentén jár el.

A polgármesteri hivatal folyamatosan végzi a város közterületein lévő járdáinak és a gyalogátkelőhelyeinek felújítását, ennek mentén tehát az akadálymentesítését is, amire idén megközelítően bruttó 200 millió forint szerepel költségvetésben.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!