18°
19°
10°

Új vezető a József Attila Könyvtárban

Dunaújváros - Új vezető irányítja év eleje óta a József Attila Könyvtár munkáját. Tóth Éva szinte a könyvtárban nőtt fel. Terveiről beszélgettünk.

– A középiskolás éveinket itt töltöttük a könyvtárban. Itt készültünk az órákra, itt tartottuk a baráti beszélgetéseket, és itt nézegettük a felvételi tájékoztatót. Aztán nem csak hogy könyvtáros lettem, de pont ebbe az épületbe kerültem vissza főiskola után – mondja Tóth Éva.

– Miért jó könyvtárosnak lenni? Mert csend van?

– Nem. Régen csend volt, de most nem ez jellemző a könyvtárakra, itt zajlik az élet. A gyerekkönyvtárba is úgy jönnek a szülők a gyerekekkel, hogy itt mindig történik valami. Jellemzően inkább napi, egésznapos programok vannak. A felnőtt könyvtárban is nagyon sok és sokféle rendezvény van.

Tóth Éva magáénak is érzi a József Attila Könyvtárt

– Nem félti a könyvtárat a digitális áttöréstől?

– Van veszélye, de már régóta együtt működik a kettő. A felmérések azt állapították meg, hogy a kultúra és az információ fogyasztása párhuzamos. Aki sokat használ internetet, az keresi az újságot, a könyveket is. Azt gondolom, hogy önmagában az internet nem elégíti ki az igényesebbeket, akik több információra éhesek. Mindig lesz, aki megszagolja a könyvet. A könyvtárnak van egy információ-átadó oldala és kulturális oldala is.

– Van olyan markáns terve, amit megvalósítana?

– Igen, de ez már elindult. Mindenképpen szeretnénk a kulturális intézményekkel erősebben együttműködni. Nekünk a helyi dolgokkal kell nagyon sokat foglalkoznunk, és a helyi közösséget kell kiszolgálni. Ez igaz az állományunkra és a rendezvényeinkre is. Előnyt élveznek a helyben lévő alkotók, szerzők.

– Miért pályázott? Változtatni akar?

– A változás folyamatos. Már korábban elkezdtük, és folytatni akarom. Úgy érzem, hogy aki magáénak érzi, jobb gazdája lesz a háznak. Nekünk a könyvtár már a második otthonunk. Néha azt gondolom, talán első is, hiszen talán több időt töltünk itt, mint otthon. Felelősséget vállalni pedig kötelező.

– Innen szeretne nyugdíjba menni?

– Könyvtárosként könyvtárból. Mivel ez az én szeretett könyvtáram, a válasz igen.

 


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Eltűnt egy 15 éves lány Előszállásról
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Arcon ütötte és megrúgta élettársát egy buszmegállóban a dunaújvárosi férfi
Az anyatejnek nincs párja
Újra nő a szoptató édesanyák száma, de nem eléggé
Koncert / 1 órája
Majdnem valaki címmel Udvaros Dorottya a MOM-ban énekel
A szeptember 29-i esten Hrutka Róbert zenekara kíséri majd az előadót.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
Fájdalommal értesítjük azokat, akik ismerték, tisztelték, szerették *CZOBOR GYÖRGY MIKLÓS* *dunaföldvári lakost,* hogy 2017. év augusztus hó 29. napján végleg eltávozott. Hamvasztás után szűk családi körben kívánjuk örök nyugalomra helyezni. A megemlékezőket 2017. október 1-jén 15-17 óra között Dunaföldváron a várban várjuk egy beszélgetésre. Emlékét őrizzük! Szerető családja
Dunaújváros / 1 órája
Futócipőt húzott a város! (Frissítve)
Szabó Szabolcs
Klímastratégia / 2 órája
A klímavédelem és a változás veszélyei! Alakítsunk ki stratégiát együtt!
L. Mészáros Irma
Esős ősz – Nyereményjáték / 3 órája
Borongós őszi pillanatkép Dunaújvárosból – – Küldjön képet és nyerjen egy esernyőt!
duol.hu
Hidrológusok / 3 órája
Óriási jelentőségű változások adnak munkát a mérnököknek
Pekarek János
Tűzoltóságok / 3 órája
Lánglovagok versenye a Szalki-szigeten
Szabó Szabolcs
Még nagyobb baj jöhet / 3 órája
Gátszakadás fenyeget, tízezreket kellene evakuálni Puerto Ricón