Hírek

2016.07.25. 17:35

Felavatták a II-es nagyolvasztót: A versenyképesség megőrzése érdekében szükség van a fejlesztésekre

Dunaújváros - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvételével avatták fel hétfőn az ISD Dunaferr Zrt. átépített II. nagyolvasztóját.

Körmendi Erzsébet

A felújított II-es kohó avatási ünnepségén részt vett a miniszteren kívül Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Szergej Gorkov, az ISD dunaferr tulajdonosi körét képviselő Vnyesekonombank elnöke, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, dr. Simon László, Fejér megye kormánymegbízottja, Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere is.

Evgeny Tankhilevich cégvezető házigazda minőségében köszöntötte a vendégeket:

- Kezdjük megszokni azt, hogy a nehéz évek után fontos eseményeknek örülhetünk a vállalatcsoport életében. Ma mérföldkőhöz értünk: féléves felújítás után avathatjuk fel a II-es kohót, amely több évtizedre meghatározza a Dunaferr életét. A pénzügyi helyzet nehéz, ám a szankciók negatív hatása ellenére is, a segítségnek és a dunaferres kollektívának köszönhetően a fejlődés jellemző ránk - mondta a cégvezető.

A vasműs dolgozókat, a kollégákat külön is kiemelte beszédében, mert egy évvel ezelőtt a szakszervezetek és a munkavállalók meghallgatták a kérését, és beleegyeztek abba, hogy a 13. havi fizetés egy részét később kapják meg. Ezzel is lehetővé tették a kohóátépítés megvalósítását.

- A nehéz körülmények ellenére a magyar nyersvaskohászat új erőre kapott. Ezt a mai nap is mutatja. Az I-es kohó után most a II-est avatjuk, és az 1700-as meleghengerműi sor modernizálása lesz a következő feladat, amely lehetővé teszi, hogy a kicsi szériás megrendeléseknek is rugalmasan eleget tudjunk tenni - tette hozzá Tankhilevich. Majd megköszönte a dolgozóknak, az energetikusoknak, az öntőmunkásoknak, a gépészeknek, a beszállítóknak a munkáját, közreműködését. Valamint megköszönte mindazoknak a hozzáállását, akik az elmúlt évek bonyodalmai ellenére is hittek bennük, és lehetőség van arra, hogy a Dunaferr folytassa a fejlődést, megtarthassa a munkahelyeket. A várost pedig biztosította arról, hogy a vállalatcsoport a szociális infrastruktúra fontos elemeként vesz részt továbbra is Dunaújváros életében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bevezetőjében külön köszöntötte Szergej Gorkov bankelnököt, akivel az átadó ünnepséget követően, hétfő a délután folyamán fontos kérdésekről tudtak egyeztetni, amelyek között a magyar-orosz gazdasági együttműködés legfontosabb kérdései kerültek napirendre, közöttük természetesen a Dunaferr jövője és számos más aktuális téma is. - Európának a második világháború óta nem kellett olyan komoly gazdasági és politikai kihívásokkal egyszerre szembenéznie, mint most. A bevándorlási hullám nagyon komoly terrorfenyegetést hozott, ezzel azoknak is szembesülniük kell, akik korábban ezt tagadták. A britek kilépése politikai és gazdasági nehézségeket okoz a kontinensnek. Talán Dunaújváros, a Dunaferr a legjobb hely, ahol elmondhatom: az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok sincsenek azon a szinten, amely szint garantálná az elveszített európai versenyképesség legalább egy részének a visszaszerzését. Van tehát teendő bőven. Nekünk magyaroknak az a feladatunk, hogy e rendkívül nehéz körülmények közepette is versenyképesek tudjunk maradni.

- Mi magyarok pontosan tudjuk, hogy csak az az ország tudja megőrizni versenyképességét, amely versenyképes iparral rendelkezik. Bebizonyosodott az elmúlt években, hogy aki csak a szolgáltatásokra alapozza a nemzetgazdaságát, annak komoly gazdasági nehézségei adódnak. Ezért döntött Magyarország kormánya 2010-ben az újra iparosításról - mondta el a miniszter. Majd a következővel folytatta:

- Ám amikor az újra iparosítást, az ország Európa termelési központtá válását említjük, akkor nemcsak arra gondolunk, hogy újabb és újabb ipari beruházásokat akarunk Magyarországra hozni, hanem arra is, hogy megerősítsük a komoly hagyományokkal rendelkező, erős ipari vállalatainkat, és segítsük őket abban, hogy az egyre erősebbé váló európai gazdasági versenyben meg tudják állni a helyüket.

- Hat év alatt a magyar ipari termelés 24,3 százalékkal növekedett. Idén májusban az ipari termelés 9,2 százalékkal volt magasabb, mint egy esztendővel korábban. A magyar ipari teljesítmény egyik meghatározó vállalata a Dunaferr, amely túl azon, hogy az egyik legnagyobb ipari cég Magyarországon, a magyar kohászat letéteményese, továbbvivője. Ugyanakkor ma már kizárólag a hagyományokból, a múltból megélni nem lehet. Annak érdekében, hogy a Dunaferr újra a régi fényében csillogjon, olyan beruházásokat kell végrehajtani, amelyek a legmodernebb kor kihívásainak megfelelnek, a mostani európai piaci körülmények között is versenyképessé teszik a vállalatcsoportot. Ehhez versenyképes acéltermékeket kell gyártani, ami felújított kohók nélkül nem megy - tette hozzá Szijjártó Péter, aki hangsúlyozta azt is:

- A Dunaferr a magyar gazdaság gerincoszlopának számító autóiparnak is egyre fontosabb beszállítója lehet. A fejlődésének újabb és újabb fokára lépő járműipar igényeinek kiszolgálásához feltétlenül szükség volt a mostani vasműs kohófejlesztésre. Ami pedig a vállalatcsoport régiós szerepét illeti: a Dunaferr 5361 embernek ad munkát közvetlenül, és ha a beszállítókat is nézzük, akkor összességében 12 ezer ember megélhetését jelenti. Miközben tudjuk mindannyian, hogy miként Magyarországnak, úgy a Dunaferrnek is egyre komolyabb európai gazdasági kihívások közepette kell tennie a dolgát, hiszen a nyersanyagárak csökkenése és a kínai termelésből fakadó versenyhatás erős fejfájásokat okoz. Ám a vasmű vezetőinél és tulajdonosainál ez a fejfájás beruházásokban ölt testet, minden kihívást ugyanúgy lehetőségként élnek meg, ahogyan azt a magyar kormány is teszi. A most felújított II-es kohó élettartamát 12 évre teszik a szakemberek, ami lehetőséget biztosít arra, hogy az egyre magasabb minőségi és mennyiségi követelményeknek hosszú távon megfeleljen a cégcsoport. A paksi atomerőmű bővítése során is számítunk a felújított, egyúttal megnövelt kapacitású kohókkal és kiváló logisztikai adottságokkal rendelkező Dunaferr-re. Ugyanis az atomerőmű két új blokkjának felépítéséhez fél millió tonna hengerelt acélra lesz szükség - emelte ki a miniszter. A vállalatcsoport magyar külgazdaságban betöltött szerepéről pedig a következőt mondta:

- Tavaly minden külgazdasági rekordot megdöntött Magyarország. Az idei év első négy hónapjának adatai alapján a növekedési ütem fennmaradt, és a Dunaferr olyan külpiacokon ér el komoly sikereket, mint Németország, Lengyelország, Ausztria, Szlovákia.

- Orosz gazdasági szakemberekkel ülünk most egy teremben. Magyarország mindig is külön fontosságot tulajdonított az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatrendszer helyreállításának. Az európai versenyképesség visszaállításának elengedhetetlen feltétele, hogy az Oroszországokban és környékén fellelhető nyersanyagok és az Európában megtalálható rendkívül magas színvonalú technológia végre újra egymásra találjon. Ezért Magyarország mindent megtesz a nemzetközi jog tiszteletben tartásával annak érdekében, hogy az Oroszországhoz fűződő kapcsolatrendszerét a kölcsönös tiszteletre és a pragmatikus párbeszédre alapozza - mondta Szijjártó Péter. A miniszter megköszönte a vállalatvezetés elkötelezettségét, amely ezúttal a II-es kohó átépítésében öltött testet. Szergej Gorkovnak és az orosz Vnyesekonombank vezetőinek a partnerségért mondott köszönetet, a város vezetésének, a képviselőknek, az energiahivatal vezetőjének pedig azért, mert Dunaújváros mindig rendkívül rugalmas partnere volt a Dunaferrnek, ezzel hozzá tudtak járulni ahhoz, hogy több ezer magyar család munkahelyét meg tudták védeni.

A sajtótájékoztatót követően a kormányzati, banki, önkormányzati és vállalati vezetők ünnepélyes szalagátvágással, pezsgősüveggel adták át a termelésnek a felújított II-es számú nagyolvasztót.

Dr. Dorkota Lajos a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke:

- A mai esemény nagyon fontos lépés a vasmű és Dunaújváros együttműködésében, hiszen évekig harcoltunk azért, hogy az I-es, majd a II-es kohó felújításra kerüljön. Ezzel ezerötszáz munkahelyet sikerült megmentenünk az orosz tulajdonossal, az ukrán partnerrel és a magyar kormánnyal közösen. Nagyon boldog vagyok, és remélem, hogy újabb fejlesztéseket sikerül majd megvalósítani.


Dr. Galambos Dénes, Fejér megye 4-es számú választókörzetének országgyűlési képviselője:

- Fontos mérföldkő ez is, hiszen két évvel ezelőtt az I-es, mostantól pedig már a II-es kohó is üzemel, így teljessé válhatott a folyékony fázis kohói kapacitása. Egy teljes kapacitással működő acélipari vertikumról beszélünk, amelynek az az üzenete, hogy így az un. félkész és késztermékek alapanyagának helyben történő biztosítása megoldott. Ennek a beruházásnak munkahely megtartó ereje van, az elmúlt három év munkájának eredménye ez, amellyel a jövőre nézve is fontos üzenetet küldött a tulajdonos.

Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere:

- A város szempontjából minden fontos, ami a vasművel összefügg, főleg hogyha az pozitív dolog. Jelen esetben nemcsak munkahelyek megtartásáról van szó, hanem fejlesztésről is. E kettő kétségkívül összefügg egymással. Két évvel ezelőtt volt ehhez hasonló ünnepélyes pillanat a vasmű életében, és bízom abban, hogy ez a jövő szempontjából a jelenlegi tulajdonos részéről egy hosszú távú elköteleződést jelent a további fejlesztések megvalósítása érdekében.

Dr. Simon László Fejér megye kormánymegbízottja:

- Azt gondolom, hogy nagyon fontos ez az alkalom, hiszen több, mint egyhetes próbaüzem után valósulhatott meg miniszter úr jelenlétében a több szempontból oly fontos ünnepélyes csapolás. Egy szempont azonban mindent megelőz, ez pedig a foglalkoztatás, az, hogy a Dunaújvárosban és a környező településen élőknek stabil munkahelyük legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!