Hírek

2013.01.09. 16:24

Fejér megyében kisebb mértékű a lakosságcsökkenés

Jobb a helyzet megyénkben, mint országosan. Bár a természetes népesség változási negatív, de nem annyira, mint országosan. Ugyanakkor megyénkbe jelentős számban települnek be, így itt a lakosságszám nem csökken, sőt némileg emelkedik.

Tribolt Lajos

A Kossuth iskolában 2012-ben sok gyerek vett részt a Mozdulj programon. Megyénk a természetes népességváltozásban jó helyen áll (Fotó: Nagy Norbert)

Fejér megye lakossága ma 425 ezer. Ez azt jelenti, hogy a lakosság száma növekszik. Ám a növekedés nem természetes úton zajlik, hanem megyénk azon kevés térség közé tartozik az országban, ahol a bevándorlás pozitív lakosságszámot eredményez.

A bevándorlási többlet, ahogy fogalmazni szoktak, zömében belföldről származik. Főleg az ország keleti feléből jönnek munkavállalók, akik közül sok itt is marad.A KSH adatai szerint Fejér megyében 2012 első kilenc hónapjában az országosnál kedvezőbben alakultak a népmozgalmi folyamatok, növekedett a születések, stagnált a halálozások száma, így a népesség tovább fogyott ugyan, de az előző évinél kisebb mértékben. 2012 szeptember végéig  2848 gyermek született, 167-tel, 6,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. (Országosan  mindössze 3,6 százalékkal emelkedett a születések száma. Tavaly a háromnegyed évi zárásig 65 609, idén 67 995  élveszületés történt a megyében. Ám a negyedik negyedév mindig erős e szempontból, hiszen tavaly az éves szám  88 049 volt. Várható tehát, hogy idén megdöntjük a tavalyi  születési statisztikai eredményt. A haláleseteké (3938) közel azonos a  tavalyi I-III. negyedévivel, miközben országosan némileg emelkedett.

Fotó: archív

A megyében az első  kilenc hónapban 14 gyermek hunyt el egyéves születésnapja előtt, néggyel kevesebb, mint egy évvel korábban.  Vagyis a csecsemő halandóság csökkent. A januártól szeptember végéig kötött házasságok száma (1340) 63-mal meghaladta az előző  év I-III. negyedévit. Az első háromnegyed évben országosan is emelkedett a házasságkötések száma, 30 005-ről 30 061-re. A születések és a halálozások egyenlegéből adódóan a megye lakossága 1090 fővel csökkent. A bevándorlások nélkül természetesen, ám a KSH mostani adatai az utóbbira nem térnek ki. A természetes fogyás 13 százalékkal kevesebb volt, mint 2011 azonos időszakában. A megye népessége 425 ezer fő volta a KSH adatai szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!