Hírek

2009.09.05. 10:29

Ez is esztelen gonoszság - Mi motiválhatta a gyalázatos tett elkövetőit?

Mezőfalva - Bármi motiválta a gyalázatos tett elkövetőit, annyit mindenképpen kijelenthetünk: vandálok voltak, akik ledöntötték a világháborús emlékművet.

Körmendi Erzsébet

Párhuzamot lehet vonni a második világháborús emlékművet lerombolók és az obeliszk talapzatán lévő felirat, Az esztelen gonoszság áldozatainak emlékére között. Mert esztelen és felháborító a tettük azoknak, akik csütörtökön éjszaka tönkretették az alkotást.

A munkába induló falubeliek vették észre tegnap reggel fél hét tájban - és jelentették a rendőrségnek -, hogy mit műveltek a vandálok az éjszaka: a Fehérvári út és Semmelweis utca kereszteződésében lévő második világháborús emlékmű romjaiban hever, a gránitból készült obeliszket ledöntötték a talapzatáról, és - feltehetően a zuhanástól - a hatalmas kőtömb több darabra tört.

Településőrök felügyeltek a parkra a rendőrkapitányság helyszínelőinek kiérkezéséig. Az őrködők egyike, Fürnsthal István úgy emlékszik, hogy a kilencvenes évek elején avatták a parkot - ő tízéves lehetett akkor -, két katona strázsált az obeliszk mellett, és a település egykori plébánosa, Vazul atya szentelte fel az alkotást. 

Az emlékhelyet a második világháború áldozatainak hozzátartozói állították - mint ismeretes, Mezőfalvát (Herczegfalvát) a kitelepítések is sújtották abban az időben. 

Cseke Ottó
alpolgármester szintén a nyomrögzítőket várja. A faluban egyesek szélsőjobboldali tettről beszélnek, mások a romákra mutogatnak. 

Az alpolgármester szerint viszont egyszerű vandalizmus áldozata lett az emlékmű - ahogyan a temetői sírgyalázás mögött sem kell keresni semmiféle hátsó szándékot.

Ám az okok kutatása nem a mi dolgunk, hanem a rendőrségé, ahogyan a tettesek kézrekerítéséért is mindent megtesznek a rendőrök. A mezőfalviak már a mű helyreállításán gondolkodnak. 

A helyi sírköves szakember anyagárban 250-300 ezer forintra becsüli a kárt. Cseke Ottó azt mondja, megvárják a szakvéleményt, és utána döntenek, mivel az sem biztos, hogy megjavítható - összeragasztható - a széttört obeliszk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!