Hírek

2013.05.08. 15:23

Évente kilencszáz kisbabát segítenek világra

A születések száma és az elvándorlási adatok egyaránt azt mutatják, hogy a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház szülészeti osztálya népszerű a kismamák körében.

Körmendi Erzsébet

Az Év szülészete országos versenyben a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház szülészet-nőgyógyászati osztálya a hatodik helyen végzett. Erre az eredményre joggal büszke dr. Bazsa Sándor osztályvezető főorvos. A születési adatok is önmagukért beszélnek: tavaly országos szinten 3,2 százalékkal, megyei viszonylatban 6,4 százalékkal több gyermeket hoztak világra, Dunaújvárosban ennek több mint duplájával, 14 százalékkal többen adtak életet kicsinyüknek.

- A születések számának ilyen jelentős emelkedése azt mutatja, hogy a várandósok elégedettek az orvosainkkal és az ellátással. A mutatóink is jók. Országos átlagban a szülések 33,5 százalékánál élnek császármetszés lehetőségével. Örülünk annak, hogy nálunk ez huszonhét százalékról huszonhatra sikerült csökkentenünk tavaly - mondja Bazsa Sándor.

Dr. Bazsa Sándor több mint tizenhárom éve osztályvezető főorvosa a dunaújvárosi kórház szülészet-nőgyógyászat osztályának (Fotó: Lázár Zsolt)

Dunaújvárosban évente átlagosan kilencszáz kisgyermek születik. Népszerűek az osztály szülésre felkészítő tanfolyamai is, amit háromhavonta szerveznek és alkalmanként harmincan-ötvenen élnek ezzel a lehetőséggel. A kismamák - és a leendő apukák - nemcsak az osztályt ismerik meg ezeken a foglalkozásokon, hanem a szülőszobát is.

Ami pedig az ellátást illeti: a negyvennyolc ágyból nyolc VIP-kórterem, és több mint tíz éve az anyákkal közös kórteremben vannak a babák a megszületésüktől folyamatosan. Az osztály kétharmada felújított és korszerű, és a maradék egyharmad részt is apránként fejlesztik.

A kórház szülészet-nőgyógyászati osztálya érdekes és különleges szakmai nappal járul hozzá a Születés Hete programsorozathoz, amelynek keretében az anyukák és az érdeklődők megismerkedhetnek a szülészek csodás hivatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!