20°
11°

Jótékonysági estet rendeztek a szülőszoba felújításáért

Dunaújváros - A Szent Pantaleon Kórház szülőszobájának felújításához járul hozzá az a bevétel, amit a hétfő esti Gyöngyöt az embernek című zenés jótékonysági est jegybevétele jelent.

Az ügy fontosságát példázza, hogy a szülőszoba felújítását szolgáló jótékonysági koncert fővédnöke a lokálpatrióta érzelmű dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke. A zenés esten résztvett, és megnyitóbeszédet is mondott dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Cserna Gábor, városunk polgármestere, valamint házigazdaként dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója is.

A jótékony célra olyan nevek álltak össze első hívószóra, mint háziasszonyként Csűrös Csilla, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője, Petrás Mária, Prima Primissima-díjas énekes, Török Tilla Junior Prima díjas előadóművész, Heinczinger Miklós Balassi-díjas előadóművész, Lányi György népzenész, a Népművészet Ifjú Mestere, Onodi Attila és Onodiné Csécsi Katalin táncművészek, a Népművészet Ifjú Mesterei, Sinkovits-Vitay András színész, rendező, Papadimitriu Athyna színésznő, és végül, de nem utolsó sorban az ötletgazda, szervező gitáros-énekmondó a Kossuth-díjas Tolcsvay Béla.

Bár a fővédnök, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke személyesen nem tudott résztvenni az esten, ott volt, és megnyitóbeszédet is mondott dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Cserna Gábor, városunk polgármestere, valamint házigazdaként dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója is mindannyian más-más szemszögből megerősítve a cél fontosságát, hogy fokozzák a konfortot, élhetőbbé tegyék a szülés körülményeit.

A monstre – szünettel együtt több, mint háromórás – műsor a magyar hagyományokra, a népzenére és néptáncra épült, de a szervező belecsempészett néhány saját szerzeményt is. A Kárpáti Tibor vers címét viselő előadás jórészét a Misztrál együttesből ismert Balassi-díjas előadóművészre, a zengő baritonú, sokoldalú hangszeres énekes Heinczinger Miklós Mikára, az ő kobzos, gitáros, kavalos, ének tudására építették. Az est másik bástyáját a fennállásának 20. évfordulóját tavaly ünneplő Cavinton – a Vadrózsák senior Néptánccsoportja – tagjai alkották. Emlékezetes etapokat kapott a műsorban Petrás Mária, Prima Primissima-díjas énekes, aki ízes csángó beszédével, tisztán csengő dalaival, autentikus ruhájában Erdély kristályos folklórját varázsolta a színpadra. Hasonló élményt hozott az őt követő generációból Török Tilla Junior Prima díjas előadóművész is, aki egyszer azt mondta, azért jó népzenét énekelni, mert illik az örömhöz, a bánathoz is, minden emberi eseményhez. Ő nem csak énekével járult hozzá az esthez, de bizonyította, hogy a hegedűt is éppoly jól kezeli, ahogy a tilinkón játszik. Lányi György népzenész, Népművészet Ifjú Mestere énekével és kecskeduda játékával idézte a hagyományokat. Sinkovits-Vitay András gyújtó erővel szavalta Illyés Gyula: Haza a magasban című versét és saját költeményét, majd az általa az egyik legjelentősebb magyar versnek mondott Csillagforgót, Csanádi Imre versét. Természetesen keretet az estének a Kossuth-díjas Tolcsvay Béla adott emlékezetesen.


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Eltűnt egy 15 éves lány Előszállásról
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Arcon ütötte és megrúgta élettársát egy buszmegállóban a dunaújvárosi férfi
SEBESSÉGELLENŐRZÉS
police.hu
Itt számíthat traffipaxra hétfőn Fejér megyében
Időjárás / 6 órája
Hétfőn sem ússzuk meg szárazon
Eső főleg nyugaton várható, de teljes egészében sehol nem zárható ki.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
negyed mérföld / 7 órája
A leggyorsabb autókat győzte le a Tesla
Női röplabda-Eb / 8 órája
Harmadik vereségével búcsúzott a magyar csapat
Jégkorong / 9 órája
Dunaújvárosi Acélbikák – Vienna Capitals II: Lendületes meccs, hét hazai góllal
Agárdy Csaba
apostoli buzdítás / 9 órája
Önkorrekcióra kérik Ferenc pápát
Dél-Amerika / 9 órája
Ismét közelebb hozta a világot a Nap Háza – Hold Udvara Kulcson
Szabó Szabolcs
Dunaferr SE / 9 órája
Hatvany Zsolt remekül irányított
Gróf András