Hírek

2016.02.02. 16:45

Jótékonysági estet rendeztek a szülőszoba felújításáért

Dunaújváros - A Szent Pantaleon Kórház szülőszobájának felújításához járul hozzá az a bevétel, amit a hétfő esti Gyöngyöt az embernek című zenés jótékonysági est jegybevétele jelent.

Balla Tibor

Az ügy fontosságát példázza, hogy a szülőszoba felújítását szolgáló jótékonysági koncert fővédnöke a lokálpatrióta érzelmű dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke. A zenés esten résztvett, és megnyitóbeszédet is mondott dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Cserna Gábor, városunk polgármestere, valamint házigazdaként dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója is.

A jótékony célra olyan nevek álltak össze első hívószóra, mint háziasszonyként Csűrös Csilla, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője, Petrás Mária, Prima Primissima-díjas énekes, Török Tilla Junior Prima díjas előadóművész, Heinczinger Miklós Balassi-díjas előadóművész, Lányi György népzenész, a Népművészet Ifjú Mestere, Onodi Attila és Onodiné Csécsi Katalin táncművészek, a Népművészet Ifjú Mesterei, Sinkovits-Vitay András színész, rendező, Papadimitriu Athyna színésznő, és végül, de nem utolsó sorban az ötletgazda, szervező gitáros-énekmondó a Kossuth-díjas Tolcsvay Béla.

Bár a fővédnök, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke személyesen nem tudott résztvenni az esten, ott volt, és megnyitóbeszédet is mondott dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Cserna Gábor, városunk polgármestere, valamint házigazdaként dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója is mindannyian más-más szemszögből megerősítve a cél fontosságát, hogy fokozzák a konfortot, élhetőbbé tegyék a szülés körülményeit.

A monstre - szünettel együtt több, mint háromórás - műsor a magyar hagyományokra, a népzenére és néptáncra épült, de a szervező belecsempészett néhány saját szerzeményt is. A Kárpáti Tibor vers címét viselő előadás jórészét a Misztrál együttesből ismert Balassi-díjas előadóművészre, a zengő baritonú, sokoldalú hangszeres énekes Heinczinger Miklós Mikára, az ő kobzos, gitáros, kavalos, ének tudására építették. Az est másik bástyáját a fennállásának 20. évfordulóját tavaly ünneplő Cavinton - a Vadrózsák senior Néptánccsoportja - tagjai alkották. Emlékezetes etapokat kapott a műsorban Petrás Mária, Prima Primissima-díjas énekes, aki ízes csángó beszédével, tisztán csengő dalaival, autentikus ruhájában Erdély kristályos folklórját varázsolta a színpadra. Hasonló élményt hozott az őt követő generációból Török Tilla Junior Prima díjas előadóművész is, aki egyszer azt mondta, azért jó népzenét énekelni, mert illik az örömhöz, a bánathoz is, minden emberi eseményhez. Ő nem csak énekével járult hozzá az esthez, de bizonyította, hogy a hegedűt is éppoly jól kezeli, ahogy a tilinkón játszik. Lányi György népzenész, Népművészet Ifjú Mestere énekével és kecskeduda játékával idézte a hagyományokat. Sinkovits-Vitay András gyújtó erővel szavalta Illyés Gyula: Haza a magasban című versét és saját költeményét, majd az általa az egyik legjelentősebb magyar versnek mondott Csillagforgót, Csanádi Imre versét. Természetesen keretet az estének a Kossuth-díjas Tolcsvay Béla adott emlékezetesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!