Hírek

2017.08.04. 19:10

Erre kell vigyázni a vízparton

DUNAÚJVÁROS A közelmúltban számos, tragédiával végződő eset történt a vízpartokon. Mielőtt fürdőzni indul, gondoljon a következő tanácsokra!

Balla Tibor

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata közzétett néhány fürdőzési jótanácsot a teljesség igénye nélkül:

Ne fürödjön teli gyomorral! Étkezés után minimum egy órát, de inkább kettőt várjon, mielőtt vízbe megy!

Soha ne ugorjon felhevült testtel a vízbe! Hűtse le magát előtte, elsősorban az arc, a tarkó és a szív tájékát. Ha fázik, azonnal jöjjön ki a vízből!

Aki nem tud úszni, derékig érő víznél mélyebbre ne menjen, ha pedig vízi sporteszközt, fürdőeszközt használ, viseljen mentőmellényt. Figyeljen oda a víz alatti akadályokra!

Figyelje a strand területét határoló bójasort és a tájékoztató táblákat!

Ne fürödjön alkoholos állapotban vagy egyéb tudatmódosító szer (kábítószer, gyógyszer) hatása alatt!

A természetes vizek mellett nyaralni paradicsomi állapot, de könnyen tragédiába fordulhat
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ismeretlen helyen soha ne ugorjon a vízbe, mert a sekély vízben gerinc-, nyaki-gerincsérülést szenvedhet, ami maradandó egészségkárosodással vagy halállal végződhet. Ha a víz hirtelen mélyül, és nem rendelkezik biztos úszástudással, vízbe is fulladhat!

Ugrálni csak kijelölt helyen szabad. Ugrálásra kijelölt helyen ne ússzon, és ne bukjon a víz alá, ne búvárkodjon!

Gumicsónak, gumimatrac és egyéb felfújható fürdőeszköz használata közben, ha elsodródik, nem szabad azt elhagyni, bele kell kapaszkodni. Ha a szél és hullámzás elsodorta a felfújható fürdőeszközt, nem szabad utánamenni, a legrövidebb úton a partközelbe, partra kell menni.

Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon! Vegyen egy nagy levegőt és hagyja, hogy az örvény levigye a mederfenékre, onnan oldalirányban elrugaszkodva tud belőle kiúszni. Kerülje az iszapos, vízinövényekkel benőtt vízfelületeket!
Vihar idején a fürdőzés életveszélyes!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!