Hírek

2014.01.06. 14:00

Erős parti védmű lesz Rácalmásnál

Rácalmás - A kivitelező nagy erőkkel dolgozik Rácalmás ófalujában a partfal-stabilizáció harmadik ütemén. A szerb templomnál látványos gabion fal épül...

Körmendi Erzsébet

A szakemberek és a munkagépek jelenleg a Szávó és Bruck köz között dolgoznak, az elvégzett munkák a Kossuth Lajos utca és a Parti sétány közötti rész talajvízmentesítését szolgálják. A kivitelező cég ügyvezetője, Szemesy István szerint a már elkészült első és második beruházási ütemek tapasztalatai bebizonyították, hogy a talaj vízszintes mozgását a Duna felé csúszást sikerült meggátolni. Függőleges mozgások viszont még vannak, mert a vizet kiszedik a föld mélyéről, és szárad, tömörödik, szilárdul a talaj.

Fotó: Ady Géza

November végére elkészítették valamennyi mély aknát, vízszintes aknát, szivárgó csápot. Épülnek a támfalak és dolgoznak a rác templom alapjának megerősítésén. A templom falait hosszanti irányban átfúrták, a repedéseket kitisztították, nehogy tovább nyíljanak, majd összehúzták a falakat. Az alap megerősítése előtt szondázták a talajt, nehogy később gond legyen az értékes műemlékkel. A vizsgálat kiderítette, hogy a talaj nagyon laza, csak 6-8 méteres mélységében van olyan szilárdsága, amelyre ráterhelhetik az épületet. Mikro cölöpözést végeztek, átdolgozták a statikai terveket, amelyek alapján már olyan alapozást tudnak végezni, amely garantálja, hogy a templom ne mozdulhasson el.

A Rác közben kialakított vezetéken napi harmincöt köbméter vizet ürítenek a partoldalból a Dunába, ami már komoly mennyiség, és várhatóan még emelkedni fog!

A kivitelező szerint a beavatkozás sikeres, jó ütemben halad. Az ügyvezető úgy gondolja, április végére befejezik ezt a harmadik ütemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!