Hírek

2013.09.19. 18:50

Erős felütéssel kezdtek a közgyűlésen

A közgyűlés fajsúlyos döntésekkel kezdte a nyári szünet utáni első ülését csütörtök délelőtt.

Körmendi Erzsébet

A DVCSH Kft.-nek pénzre van szüksége a város távfűtésének megindításához. Az önkormányzattól kért, mégpedig 200 millió forintot.

A DVCSH Kft. fizetési megállapodás tervezetet nyújtott be az önkormányzathoz, mert azt mondja: nincs elég saját forrása, így a lakosság és az intézmények távhőszolgáltatása veszélybe kerülhet. Pintér Tamás szerint erős felütés úgy kezdeni a nyári szünet utáni első ülést, hogy a DVCSH fenyegetőzik: nem indítja a fűtést, ha a város nem fizet 200 millió forintot. Holott Pintér úgy véli, a szolgáltató eladta a tartozásokat egy behajtó cégnek, a Globál Faktoringnak, ennél fogva a fogyasztók, illetve az önkormányzat nem a DVCSH-nak tartozik – amikor tartozik –, hanem a faktoráló cégnek.

Gombos István, Szepesi Attila, Cserna Gábor és dr. Kukorelli Sándor – elkezdődött a közgyűlés őszi ülésszaka csütörtökön (Fotó: Ady Géza)

A probléma összetettségét igyekezett vázolni Szepesi Attila gazdasági alpolgármester. A szaldó most éppen az önkormányzat javára billen el, de néhány hónap múlva fordítva lesz, a város tartozik majd a DVCSH-nak. – Az illetményekre tartalékolt pénzből tudjuk odaadni a kétszázmilliót, és ha nem adják vissza, akkor a város köztisztviselői nem kapnak fizetést decemberben – érzékeltette a helyzetet az alpolgármester. Selyem József által javasolt módosítással és dr. Ragó Pál biztosíték „passzusával” fogadták el a határozati javaslatot: a közgyűlés a DVCSH fizetési megállapodás tervezetét megismerte, támogatja azzal, hogy összegszerűen és pontosan egyeztetik a tartozásokat, és bizottsági tárgyalás után írja alá a polgármester a fizetési megállapodást. Ha a cég nem fizeti vissza a pénzt, akkor az önkormányzat inkasszót tesz a számlájára – említették a szerződésbe beépített garanciát, ami egyfajta megnyugtatásul szolgál, hogy lesz miből kifizetni az illetményeket decemberben.

Szintén a közgyűlés elején – a polgármesteri tájékoztatóhoz – volt a képviselőknek számos felvetésük. Tóth Kálmán például kérte – már ki tudja hanyadszor –, nézzék át rendkívüli közgyűlésen hogyan állnak az önkormányzati cégek, ki mennyivel és kinek tartozik. Ha tisztán látnak, akkor könnyebben tervezik a jövő évet. Más: a szocialista képviselő segítséget kért az idősek lakta Palme köz 2-4. épület felújításához, valamint a 20-as buszforduló hamarosan sorra kerülő műszaki átadását is megemlítve kérte, találjanak megoldást, hogy a 35-ös is bekanyarodhasson oda.

A Dunaferr-rel kapcsolatosan több hozzászóló is határozottabb önkormányzati fellépést sürgetett – erre teljeskörű választ adott Cserna Gábor, amit a munkásgyűlésről szóló írásunk elején említünk. A polgármester egyebek mellett elmondta a tájékoztatójában azt is, hogy úszóbázis kialakítására pályáztak – reméli, sikerrel. Továbbá: Dunaújvárosban új országos minta program indul a digitális foglalkoztatásért, amely kétszáz dolgozónak, elsősorban hölgyeknek jelent majd megélhetést egy éven keresztül. Valamint Hingyi László képviselő koordinálásával elkezdődtek az egyeztetések egy olyan céggel, amely már a korábbi választási ciklusok egyikében is érdeklődést mutatott a város iránt. Magas létszámú foglalkoztatásra nyílik majd lehetőség Dunaújváros déli részén, amennyiben a mostani tárgyalások eredményesek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!