Hírek

2016.05.04. 17:10

Érettség történelmileg tekintve - A többséget meglepték a kérdések, amiket nem tartottak nehéznek

Dunaújváros - A harmadik nap a történelemé volt az érettségi vizsgák sorozatában. Két rövid és egy hosszú kérdés!

Pekarek János

Annyi biztos, hogy a mai érettségiző generáció idegeivel nincs baj. Szerdán reggel a Rosti Pál Gimnázium, Általános és Szakiskola termeiben még tréfálkozó, nevető diákokkal is találkoztunk háromnegyed nyolckor, azaz alig tizenöt perccel a történelem érettségi kezdete előtt.

Ruzsonyi Péter még a tételbontás előtt a Rostiban

Az asztalokon némi tízórai, ásványvíz, tollak, és persze a történelematlasz, amelynek fontosságára külön felhívták a figyelmet a szervezők. Aztán, pontban nyolckor: a tételbontás!

Mi legközelebb már csak tizenegy óra körül találkoztunk a reggel még oly bátor és vidám ifjakkal, a Rosti előtti utcán, tapasztalatcsere közben.

Mi tagadás, akkor már láttunk közöttük szomorkás tekintetű egyéneket is...

A többség azonban nem panaszkodott. A vizsgán két rövidebb választ, illetve egy hosszabb kifejtést igénylő feladatot kellett választani. Előbbi kettőt tizenkét kérdésből, utóbbit nyolc kérdésből választhatták a diákok. A rövidebbek között volt az athéni demokrácia működésével, az iszlám szent szövegeivel, a magyar államalapítással, a nagy földrajzi felfedezésekkel, a Rákóczi-szabadságharccal, az ipari forradalommal, a magyarországi dualizmussal, az I, illetve a II. világháborúval, a Kádár-korral, a fejlődő országok problémáival és a hazai cigányság helyzetével kapcsolatos érdeklődés.

A hosszabb kérdéseket a felvilágosodás államfelfogása, a XX. századi diktatúrák közül Sztálin működése, az önálló Erdélyi Fejedelemség rendisége, Károly Róbert reformjai, Mária Terézia úrbéri rendelete, az 1848-49-es szabadságharc katonai viszonyai, a Rákosi-korszak életszínvonala, illetve Bethlen István konszolidációja közül lehetett választani. A megoldásban forrásanyagok idézetei segítették az érettségizőket.

Bónus Kinga, Südi Dóra, Bajnok Tünde, Pusztai Stella, Bór Lívia, Molnár Csilla, Csereklei Flóra a kereskedelmi szakközépiskola előtt beszélik meg a történelem érettségi részleteit (Fotó: Zsedrovits Enikő)

A Rostiban ötven diák érettségizett középfokon történelemből. Akikkel beszéltünk, azt mondták, hogy nem voltak nehezek a feladatok - azonban egészen másra készültek, mást vártak. Úgy számították, hogy lényeges több kérdés vonatkozik majd Magyarország szerepére az I. és a II. világháborúban, vagy a reformkor történéseire. Akadt, aki Mátyás királyt és korát hiányolta a tételek közül.

Mindenesetre a készülés hiányát senkinek sem lehet felróni a Rostiban! Egy hónappal a hivatalos érettségi előtt úgynevezett kisérettségit rendeztek az iskolában, az előző évek kérdései alapján. A hangulat kedvéért még ünneplő ruhát is kellett ölteniük a diákoknak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!