Hírek

2016.02.03. 15:20

10 ezer forint kommunális adót kell fizetni ingatlanonként 2016-tól

Baracs - Az építményadó helyett egységesen tízezer forint kommunális adót kell fizetni ingatlanonként Baracson 2016-tól! Egyebek mellett erről is szó volt a közmeghallgatáson, amelyet hétfőn a templomosi, kedden pedig az apátszállási településrészen tartott a képviselőtestület.

Horváth László

Az első félévre 40 milliós mínusszal számolnak, ami az év végére nullszaldóssá válik - hangsúlyozta Várai Róbert polgármester az első alkalommal hétfőn, Templomoson megtartott költségvetési tájékoztatón. A legfontosabb feladatok, intézmények felújítása, közösségi ház, múzeum, családi szállás létesítése a régi postából, utak, járdák rendbetétele és közlekedési problémák szerepeltek központi témaként a fórumon, amelyet meglehetősen szerén érdeklődés mellett tartottak a régi kisiskolában.

Az apátszállási Horváth István egyedüli hozzászólóként a csatornázási munkák utáni helyereállítást kifogásolta

2016. február elsején Templomoson, február másodikán Apátszálláson várta Baracs képviselő testülete a falu lakóit az éves közmeghallgatásra. A község szerkezetét szem előtt tartó, kétfordulós rendezvényen Várai Róbert először a 2016-os költségvetési táblázatot ismertette, majd kitért a hátrahagyott esztendő eredményeire. Az átgondolt, mértéktartó és pontos gazdálkodás eredményeként 150 millió forintos energetikai fejlesztés, valamint egy új falupark valósult meg 2015-ben, hogy csak a legnagyobb fejlesztési eredményeket említsük. A kiemelt beruházások mellett több apró, de szükséges felújítási munka, és egyéb állagmegóvási feladat várt, vár a közösségre. A település életének kulturális területén pedig igen komoly rendezvényeket tudhat maga mögött a falu, amelyre az idén is számíthatnak a lakók. A nagy népszerűségnek örvendő programok közül is kiemelkedik a Baracs-napok - idézte a múlt történéseit Várai Róbert.

A folytatás már a jövő terveiről szólt. 100 férőhelyes óvoda építése, kertészet létesítése, a templomosi ivóvízhálózat rekonstrukciója, csapadékvíz-elvezetés vár a közösségre az elkövetkező időszakban. Továbbá új, korszerű külsőt kapna a ravatalozó, felújításra esedékes az Egészségház, és a Faluház energetikai fejlesztése is elengedhetetlen az üzemeltetési költségek megemelkedése miatt. A sikerek árnyékában akadt kudarc is. A Duna-parti ingatlanok ivóvíz- és szennyvízcsatorna-beruházását nem sikerült realizálni.

A munkák mellett kiemelt szerep jut a civil szervezeteknek, hiszen az emberek közreműködése nélkül nem létezhet közösségi élet - váltott témát a falu vezetője. A múltban és a jövőben is lakosságmegtartó erőnek számítanak a klubok, egyesületek, hiszen a civil szervezetek égisze alatt és segítségével aktív társasági életet élnek a baracsiak, amit pozitívumként említett a polgármester. A közmeghallgatás költségvetési és közösségi részét érintő tájékoztatót a 2016-os év terveinek részletesebb ismertetésével és a tervezett kulturális események ismertetésével zárta gondolatait Várai Róbert. A templomosi hozzászólásokban Farkas Ferencné a közbiztonság éjszakai növeléséért emelt szót. Megyesi Sándor a Baracsi Naplemente Nyugdíjas Egyesület vezetője a közösségi ház ereszének javítását, és a civil szervezetek internetes megjelenésének frissességét hiányolta a községi honlapról. Apátszállási fórumon egyetlen hozzászólásként Horváth István a Szív utcai csatornázás utáni helyreállítási munkákat kifogásolta.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!