Hírek

2013.01.28. 15:52

Erdő volt, erdő lesz újra

Egy egész erdőrészt vágtak ki a 6-os számú főút mellett. Az akácok végleg elöregedtek. Helyettük mást ültetnek.

Pekarek János

Három és fél hektáron vágták ki az erdőt a 6-os számú főút Dunaújváros melletti, a vasútállomással szemben lévő üzletközpont mögötti erdősávban. Az akácerdő már több mint ötven éves volt.

Amint azt Horváth Tibortól, a városi erdészet vezetőjétől megtudtuk, a jelzett helyen állott erdő elérte életkorának végét, elöregedett, a fák csúcsa elszáradt, ezért előírás szerint ezeket a fákat ki kellett vágni. Szaknyelven: elérkezett a véghasználat, azaz a kivágás ideje.

A tarra vágott, elöregedett erdőrészlet helyett tavasszal és ősszel új, magyar fajtájú fákat ültetnek el (Fotó: Vohlmann György)

Ezt a munkát a biológiailag legkedvezőbb időszakban, azaz a vegetációs időn kívül, télen végezték el a Dunaerdő Kft. szakemberei. Pillanatnyilag a kivágott erdőrész helyén a takarítás zajlik - ami után még a tavasz beköszöntével következik a tuskózás, (a fatönkök eltávolítása) majd a tárcsázás - és végül az ültetés. Arra ugyanis (a véghasználati irtáshoz hasonlóan) törvény kötelezi az erdők művelőit, hogy a tarra vágott részek helyére friss, fiatal fákat ültessenek. Horváth Tibor elmondta: idén tavasszal és ősszel mind a három és fél hektárt beültetik keménylombos fákkal: magas kőrissel, korai juharral, illetve kis levelű hárssal. Ez eleve szerepelt az erdőművelési tervükben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!