Hírek

2011.06.03. 09:27

Erdő, mint banki fedezet

Dunaújváros - Árulják az egészséges környezethez való jogot - így kommentálták az ellenzéki pártok, hogy a közgyűlési többség több erdőterületet is elzálogosítana banki hitelek fedezetéül.

Szigeti Sándor

Úgy tudjuk, erre azért volt szükség, mert az Erste Bank több olyan - részben erdő besorolású - ingatlanra nem tudta bejegyeztetni jelzálogjogát, amelyeket a város a korábbi kötvénykibocsátás ellenértékeként jelölt meg.

Elsőként Szabó Zsolt, az LMP képviselője kért szót:

- Nem tudok nyugodt szívvel elmenni emellett a javaslat mellett. A dunaújvárosi lakosok komfortérzetét, egészséges környezethez való jogát árulják az önök felelőtlen gazdálkodása miatt - intézte szavait a többséghez a képviselő.

Az MSZP részéről Kismoni László csatlakozott az előtte szólóhoz úgy fogalmazva: bár az erdők forgalomképessé nyilvánítása nem jelenti azt, hogy a bank hóna alá kapja a fákat és elviszi , mindenesetre megeteremti ennek a lehetőségét.

Kismoni László kérte az anyagot véleményező irodák vezetőit, ők is mondják el álláspontjukat.

Engyel László vagyonkezelési osztályvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg semmilyen hasznosítási terv nincs az erdőkkel kapcsolatban, és bármilyen változtatáshoz az erdészeti szakhatóság engedélyére volna szükség.

Szabó Imre városi főépítész azt mondta: a kifejezetten véderdő kategóriájú területek átminősítését nem javasolja forgalomképessé, bár ezt semmilyen felsőbb jogszabály nem tiltja.

A Fidesz nem kommentálta a tervezetet, amelyet a közgyűlési többség elfogadott.

Egyelőre nem kap újabb önkormányzati támogatást az Alba Volán Zrt., amely a nemzeti fejlesztési miniszter által kiírt pályázaton szeretne normatív támogatást elnyerni a helyi tömegközlekedés működési költségeire. Tavaly 58,9 millió forintot nyert el ugyanezen a pályázaton az Alba Volán, amelyhez akkor mintegy ötvenmilliós önkormányzati támogatás járult. A mostani nemleges döntésnek csak jövőre lehet szerepe, ha a 2012-es pályázatban ismét szükséges feltétel lesz az önkormányzat hozzájárulása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!