Hírek

2016.11.20. 18:05

Emlékliget-avatás: Gyümölcsfákat ültettek a Liget közben

Dunaújváros - A Dunaújvárosért -díjas Torontáli Elemérné emlékére ültettek gyümölcsfákat, avattak emléktáblát gyermekei és tisztelői szombaton délelőtt a Liget közben.

Balla Tibor

A Jószolgálati Otthon lakói rövid műsorral tisztelegtek Anna néni emléke előtt, aki nagyon sokat segített neki, önzetlenül. Az a sok ember, aki összegyűlt, hogy részt vegyen az avatón, mutatja, mennyien szerették és tisztelték a hányatott sorsú Kossuth utcai lakót, Torontáli Elemérnét, akit mindenki csak Anna néniként emlegetett. Most gyümölcsligetet ültettek emlékére. (Folytatás a 3. oldalon.)

A faültetésen Anna néni unokája (balra) is részt vett  Fotó: Ady Géza

A meghívóban szereplő Teréz anya idézet is jól leírja Anna néni hitvallását: Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel . A Jószolgálati Otthon lakói ezt pontosan tudják, gyakori vendég volt náluk. Mostantól már biztosan nem felejtik el a nevét, hiszen Anna néni gyermekei, Torontáli Katalin és Torontáli Tibor facsemetéket (szomorúeper, dió, mandula, kajszi, alma, cseresznye) ajándékoztak a Liget köznek, az otthon lakói pedig vállalták, hogy gondozzák, ápolják majd azokat. Rohonczi ROHO István és Vas János segítségével készítettek egy fából készült emléktáblát, emlékoszlopot, amely az örökkévalóságnak is rögzíti Anna néni emberségét.

Torontáli Elemérné Anna néni lánya, Torontáli Katalin tisztogatja, simogatja az emléktáblát, a háttérben Kecskés Rózsa a Jószolgálati Otthon vezetője  Fotó: Ady Géza

Az otthon lakóinak rövid műsora után kollégánk, Pekarek János mondott emlékbeszédet: Itt és most felesleges lenne méltatni mindazt, amit Anna néni jelentett hosszú, tisztességes, jóságos és bölcs életén át a családjának, barátainak, ismerőseinek - a városnak. Nem túlzás: a világnak. A mi világunknak. Annak a világnak, amelynek lakói hisznek az emberben. Akik nem hatalomról, gazdagságról, feltűnésről ábrándoznak, nem akarják mindenáron a maguk képére formálni a környezetüket, nem keresnek igazolást, önigazolást minden cselekedetükre, hanem úgy fogadnak el mindent és mindenkit, amilyen.

A család és a segítők csoportja az emlékhely körül az Anna-ligetben  Fotó: Ady Géza

Még példát sem akarnak mutatni nekünk, gyarló embereknek. Egyszerűen csak: adni akarnak. Ha más nincs, akkor magukból akarnak adni. Hat szomorúeper fa emlékeztet szombattól az önzetlen jótevőre az Anna-ligetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!