Hírek

2017.01.06. 15:25

Emléklapot és háromszázezer forint összegű támogatást adományoztak az újszülöttnek

Dunaújváros - Cserna Gábornak és a jegyző asszonynak több feladata is volt pénteken a kórházban. Meglátogatták az év első dunaújvárosi gyermekét, aki január 05-én, csütörtökön 14 óra 8 perckor született és az önkormányzat gyorssegélyt nyújtott a lakástűz elszenvedőinek.

Balla Tibor

Csorba Lora Julianna jó egészségnek örvend, 4000 grammal és 53 centivel jött a világra a Szent Pantaleon Kórházban. Tegnap délben Cserna Gábor polgármester és dr. Sürü Renáta jegyző köszöntötte őt és szüleit, Csorba-Sebek Juditot és Csorba Lászlót a kórház szülészetén.

Ám nem csak egy formális köszöntésről volt szó, hiszen Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata az év első újszülöttjének támogatásáról szóló rendeletének értelmében, minden évben emléklapot és háromszázezer forint összegű támogatást adományoz az év első újszülöttjének. Olyannyira neki, hogy az adományozás feltétele, hogy a törvényes képviselők a gyermek nevére szóló bankszámlát kell, hogy nyissanak. Feltétele továbbá az is, hogy a gyermek családja állandó dunaújvárosi lakóhellyel rendelkezzen, és az újszülött a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban jöjjön világra.

Csorba Lora Julianna szerető szülei társaságában az év első dunaújvárosi babájaként kezdi életét
Fotó: Ady Géza

Ezek a feltételek teljesültek Csorba Lora Julianna esetében. Tegnap délután Cserna Gábor polgármester és dr. Sürü Renáta jegyző köszöntötte az év első újszülöttjét és szüleit a Szent Pantaleon Kórházban. Alaposan megváratott mindannyiunkat, hiszen, mint dr. Bazsa Sándor osztályvezető főorvos elmondta, idén már 17 újszülött látott napvilágot kórházunkban, ám ő az első, aki a rendeletben leírtaknak megfelelt.

A polgármester kérdésre a dunaújvárosi táncosként ismert anyuka elmondta, hogy Nyíregyháza felé, a vonaton álmodta meg kislánya nevét. Ugyanis a táncpedagógusként Nyíregyházán dolgozik. A polgármester jó egészséget és boldogságot kívánva átadta az oklevelet és egy hatalmas csokrot az ifjú édesanyának, aki első gyermekének adott életet.

Cserna Gábor polgármester (balra) Csorba-Sebek Judit, Csorba Lora Julianna, Csorba László és dr. Sürü Renáta jegyző a szülészeti osztályon

Cserna Gábornak és a jegyző asszonynak más feladata is volt tegnap a kórházban. Az Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályon találkoztak a Barátság útján történt tűzeset károsultjával, Kovács Lajossal, akinek feleségét még mindig az osztályon ápolják. A város első embere elmondta, hogy amikor lapunkból értesült a család számára tragikus évkezdetről, azonnal elkezdett gondolkodni, milyen módon segíthetne a város a szerencsétlenül járt családnak. Végül kétféle megoldást találtak..

Egyrészt százezer forint gyorssegélyt utaltak ki a károsultaknak, másrészt úgy döntöttek, hogy a DVG Zrt. segítségével teljes körűen felújítják a lakhatatlanná vált ingatlant, és a lépcsőház helyrehozásában is segít majd az önkormányzat vagyonkezelő cége. Cserna Gábor mindemellett felajánlotta, ha család számára gondot okozna a lakhatás, azonnali hatállyal kiutal számukra egy szociális bérlakást addig, amíg a felújítás véget ér.

Cserna Gábor polgármester átadja a százezer forint gyorssegélyt Kovács Lajosnak

Kovács Lajos elmondta, hogy nagyon sokan jelentkeztek segítő szándékkal, például az az építőipari vállalat, amelynél a felesége dolgozik. Könnyektől párás szemmel mesélt arról, hogy a tüzet valószínűleg csillagszóró okozta, amelytől meggyulladt a karácsonyfa, majd a bútorzat. Az édesanya a konyhába vitte gyermekét, majd az ajtót magára csukva próbálta oltani a tüzet, ám a füst erősebb volt az akaratnál, de szerencsére jött Földi Zoltán.

Dr. Jobbágy Lajos osztályvezető főorvos elmondta, az édesanya állapota nem a testfelszín égése miatt súlyos, hiszen az a tíz százalékot is alig éri el, hanem a légúti égés miatt. Csütörtök délelőtt már le tudták venni a lélegeztető gépről. Állapota stabilizálódott, de amíg intenzív osztályon ápolják, addig nem jelenthetik ki, hogy túl van az életveszélyen.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!