20°
11°

Az 1848-as honvédre emlékeztek

Dunaújváros - Penteléről 237 férfi jelentkezett 1848 tavaszán nemzetőrnek. Egy honvéd sírjára nemrég bukkantak.

Ezután a mindenkori 9. osztályosok nemes kötelessége lesz, hogy ezt a sírt gondozzák – mondta Horváth Viktor tanár úr a városi temetőben, Szávits Sándor 1848-as honvéd családi síremléke előtt, amelyet a Széchenyi gimnázium említett évfolyamának D jelű osztálya hozott rendbe a napokban. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából pedig ugyancsak ez az osztály rendezett rövid, szép ünnepséget a sírnál, megkoszorúzva azt.

A sírt, pontosabban azt, hogy abban egy 48-as honvéd is nyugszik több családtagjával együtt, csak nemrég fedezték fel: a hatalmas sírkőnek azt az oldalát, ahol a hon véd márványtáblája is van, borostyán fedte. Annak pusztulása nyomán derült napfényre a tábla a névvel. A történetet pedig Jakóné Fekete Terézia dolgozta fel s írta meg a gimnazistáknak: a szöveget Horváth Viktor olvasta fel a sírnál. E levélből idézünk most.

Élt Torontál vármegye Páde községében egy fiatalember, akit úgy hívtak, hogy Szávits Sándor. Szerb nemzetiségű családban született és az ortodox vallást gyakorolta. 1848-ban gyerekember volt még, 18 éves, mégis úgy határozott, hogy ő is megy a zászlók alá, beáll honvédnek – önként. Azt nem tudjuk, sajnos, hogyan alakult a fiatal honvéd sorsa? Milyen csatákban vett részt? Megsebesült-e a harcok során? De a csatákból visszatért és hosszú életet élt. Családot alapított, feleségül vette Dreskó Emíliát, felneveltek két gyereket.


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Eltűnt egy 15 éves lány Előszállásról
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Arcon ütötte és megrúgta élettársát egy buszmegállóban a dunaújvárosi férfi
SEBESSÉGELLENŐRZÉS
police.hu
Itt számíthat traffipaxra hétfőn Fejér megyében
Időjárás / 6 órája
Hétfőn sem ússzuk meg szárazon
Eső főleg nyugaton várható, de teljes egészében sehol nem zárható ki.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
negyed mérföld / 7 órája
A leggyorsabb autókat győzte le a Tesla
Női röplabda-Eb / 8 órája
Harmadik vereségével búcsúzott a magyar csapat
Jégkorong / 9 órája
Dunaújvárosi Acélbikák – Vienna Capitals II: Lendületes meccs, hét hazai góllal
Agárdy Csaba
apostoli buzdítás / 9 órája
Önkorrekcióra kérik Ferenc pápát
Dél-Amerika / 9 órája
Ismét közelebb hozta a világot a Nap Háza – Hold Udvara Kulcson
Szabó Szabolcs
Dunaferr SE / 9 órája
Hatvany Zsolt remekül irányított
Gróf András