Hírek

2010.03.22. 03:29

Elvezetik a vizet

Rácalmás - A település baboskerti részén lakók régi óhaja teljesül azzal a beruházással, amely az elmúlt hetekben kezdődött Rácalmáson. Pályázati támogatással csapadékvíz-elvezető épül.

nincs nev

Nem véletlenül. A szakemberek úgy döntöttek, hogy először a befogadó árkokat építik ki, tehát visszafelé haladnak. Ha fordítva tennék, és a baboskerti árkok kialakításával kezdenék a sort, akkor nem tudna hova elfolyni az ottani árkok által összegyűjtött víz, és elárasztaná a munkaterületet. Így aztán a vízgyűjtő Barina patak felől közelítenek a célterülethez, mégpedig a Révai utcán keresztül. Jelenleg ott dolgoznak a szakemberek, ássák a markolókkal az árkokat.

A Baboskert mindig is Rácalmás egyik legvizesebb területe volt. A csatornázás és a talajvíz dréncsöves elvezetése enyhített kicsit a gondokon - már nem állnak víz alatt a pincék -, ám az árokrendszer hiányát máig megérezték a lakók. Az önkormányzat másfél évvel ezelőtt pályázott támogatásra, mert önerőből nem tudta megoldani a vízproblémákat. A siker tavaly ilyenkor derült ki, és a város polgármestere, Schrick István április 6-án írhatta alá a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség támogatási szerződését, amelynek értelmében a város 100 millió forintot nyert a Baboskert csapadékvíz-elvezetésére. A tervek alapján a területről két irányba, a már említett Révai utcán keresztül a Barina patak felé vezetik el a felszíni vizeket, valamint a Táncsicson és a Kulcsi úton át becsatlakoztatják az árkokat, vezetékeket a városháza előtt korábban kiépített rendszerbe.

A baboskertiek örülnek a fejlesztésnek, ám teljesen nem elégedettek, hiszen a másik fő gondjuk még nem oldódott meg: az útak állapota siralmas náluk. Schrick István szerint a Mikszáth és a Móricz utcák aszfaltozására tavaly pályáztak, de nem nyertek. Akkor sajnálták a dolgot, most viszont úgy gondolják: talán jobb is így. A vízes munkák - vagyis a mostani nagyberuházás - úgyis felforgat mindent a környéken. Szerencsésebb lesz később, a csapadékvíz-elvezetők kiépítése után rendezni az útviszonyokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!