Hírek

2015.03.31. 17:29

Tilos lesz halászni a Dunán

Dunaújváros - Úgy tűnik: iparszerűen halászni tilos lesz a Dunán egy új törvény szerint. Ám a halászok maradnak!

Pekarek János

Örökkévalónak tűnt a halász-horgász ellentét - bár tudunk jó példákról, amelyekben a két fél, a halakat és az élővizeket kétféleképpen megközelítő mesterség és hobbi kiválóan együttműködött. Nem is távoli példák ezek: így Ercsi, Adony, Kulcs, Rácalmás és Dunaújváros halas emberei között.

Szilágyi Ákos, az Ercsi Hal Kft. telepvezetője néhány növendék kecsegével a szabadtéri ivadéknevelő medencéknél
Fotó: Zsedrovits Enikő

A dunaújvárosi Dunaferr Horgászegyesület (a város legnagyobb civil szerveződése) évek óta korrekt, jó viszonyt tart fenn az Ercsi Hal Kft-vel. Nem csak azért, mert a kft. a Nagytététnytől Baracsig tartó 66 kilométeres Duna-szakasz kezelője a mai napig, hanem azért is, mert az újvárosi horgászvizekbe telepített halak többségét ettől a cégtől vásárolják a horgászok.

Legutóbb, a múlt héten pénteken például tizenöt mázsa háromnyaras pontyot telepítettek a városi horgászvizekbe: az Északi-öbölbe (a szabadstrand vizébe) 10 mázsát, a kikötői öbölbe öt mázsát. Rögtön nagy lett azérdeklődés a horgászási lehetőségek iránt, s miután a telepített haélak megnyugodtak, azaz a hét elejére, már volt is kapás szépen.

Somfai Rezső, a horgászegyesület elnöke dicsérte is az együttműködésüket az ercsi céggel. Azzal együtt is, hogy szeretnék, ha a várhatóan idén kiírandó pályázat alkalmával nem az ercsi kft, hanem a Velencei-tavi és Dunamenti Horgászegyesületek Szövetsége nyerné el a vízkezelési jogot az említett Duna-szakaszon. Ebben az esetben az adonyi, a kulcsi, a rácalmási és a dunaújvárosi horgászok egyesületei működtetnék a Duna-szakaszt.

Mégpedig egy most a kormány előtt lévő törvénytervezet szövege szerint úgy, hogy ezen a szakaszon is, mint minden természetese vízen, a törvény megtiltaná az iparszerű halászatot.

Somfai szerint ez egyértelműen a horgászoknak kedvezne, s ezért örülnek a tervezett jogszabálynak. Úgy vélik, hogy évtizedek óta probléma a horgászok és a halászok között, hogy a hivatásosok úgymond kontroll nélkül, számolatlanul viszok a halat.

Viszont az a horgászok számára is nyilvánvaló, hogy a halászok állományfenntartó működése, és a halas vizeket illető abszolút ismerete nélkül a horgászok nem létezhetnek.

A horgászok igényt tartanak a halászok szakértelmére az ivadék-telepítésnél, az ívóhelyek kijelölésénél, vagyis továbbra is jó kapcsolatot tartanának fenn a halászokkal, jelesen az Ercsi Hal Kft-vel.

Amelynek telepvezetője, Szilágyi Ákos lapunknak elmondta: hosszú évek óta a horgászok kiszolgálása jelenti megélhetésüket. Ugyan most is van hat hivatásos halászuk – ám ők inkább már csak az ősi mesterség fenntartásában érdekeltek, munkájukból sem ők, sem a cég nem tudna megélni. Öt éve már csak keszeget fognak, azt is telepítésre adják el többnyire.

Bevételük jelentős részét a horgászengedélyek eladása és a halnevelés jelenti. Ősi fajtákat: kecsegét, tokot, csukát, süllőt keltetnek, telepítenek.

Halászaik ökológiai, szelektáló jelegű halászatot folytatnak majd, mondta a tucatnyi embert foglalkoztató kft. telepvezetője. Aki megmutatta halkeltető medencéiket is, amelyekben az alig ujjpercnyi kecsege-ivadékoktól a tízéves, karhosszúságú sőregtokig mindenféle méretű, fajtájú hal megtalálható.

Remélhetőleg ezek a Dunán is megélnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!