Hírek

2017.06.05. 17:50

Szállás-nap a hagyomány és a közösség jegyében - Hagyományőrzés Előszálláson

ELŐSZÁLLÁS Amikor egy közösség a saját ünnepét háromnaposra tervezi, egészen biztos, hogy komoly üzenete van a világ számára.

Balogh Tamás

Így van ez a dolog az előszállásiaknál is, akik a hét végén tartották a Hagyományőrző Szállás-napokat.A rendezvénysorozat nevében is benne van a szervezők egyik fontos célja, a hagyományőrzés. Az első nap komoly töltetű, mégis játékos eseményei után pénteken hivatalosabbá váltak az események, majd következett a szombat...

A rendezők vastagon betartották, amit ígértek szombatra. Mindenféle gyerekmulattatáshoz szükséges tevékenységgel, színpadi produkcióval és mellette a szezon telitalálatával, az önkéntes tűzoltók habpartis szórakoztató szolgáltatásával.

Az odaérkezők bőségesen válogathattak a nélkülözhetetlen vásári portékák és a vendéglátós szakma széles körű szolgáltatásai közül. A nyitott szemmel és szívvel járók észrevehették az egészségnyújtók segítő kezét, és adakozhattak is. Ehettek-ihattak kedvükre, akár készpénzért, akár a legendásan vendégszerető előszállásiak barátságára támaszkodva.

Farkas Zsolttal a színpadon buliztak az előszállási fiatalok, gyerekek Fotók: Balogh Tamás

A helyiek megmérkőzhettek egymással a sütésben-főzésben, vagy a boraik kínálatával. Valamint, ha eddig nem találkoztak volna dr. Kádas Zsófiával, most egy igazi, modern háziorvost ismerhetek meg a Szállás-napok látogatói az előszállási háziorvos személyében. Segítőivel és kollégáival a séta közben bátorították őket egy rövid szűrés elvégzésére, amire a jelek szerint így sokkal inkább kedvet kaptak, mint egy rendelőintézeti látogatás során. Kérdésünkre, hogy miért tartotta fontosnak felállítani az alkalmi szűrőállomást, azt mondta:

- Mert igazából megelőzni kéne a betegséget, és nem a már rosszul lett beteget kezelni. Ennek a fontosságára próbáltuk felhívni ma is az emberek figyelmét. Megpróbáltunk minél barátságosabb módon és környezetben várni az érdeklődőket, hogy még jobban elnyerjük a bizalmukat. Szerencsés dolog ez a helyszínválasztás, mert jóval aktívabbak az erre járók, mint a hétköznapokban.

Az első alkalommal, amikor még nem ismertük ennek a lehetőségnek az erejét, azért kellett idő előtt abbahagynunk a vizsgálatokat, mert elfogytak a tesztek eszközei, és lemerültek a berendezéseink. Abban reménykedek, hogy akik itt a vizsgálat után figyelmeztető jelzést kaptak tőlünk, azok hamarosan felkeresnek majd a rendelésen is.

Tartalmas volt a kulturális program is, hiszen az alkalmi postabélyegzéstől a minden valószínűség szerint hamarosan nevezetessé váló Lepkekert átadásán keresztül, a délutáni négyórás színpadi műsorral bezárólag bőségesen válogathattak. Abban pedig a helyi énekes táncos kedvencek mellett Oláh Gergő és Farkas Zsolti is a színpadra lépett. Mindannyian hatalmas sikerrel.

Paudics István bográcsában is mennyei ebéd készült

Ezúttal a szokásosan idegtépő tombolát is építő derűvel és türelemmel vészelték át, ami nem csoda a jelentős nyereménysorozat mellett. Nem mellékesen egy igazán különleges licitálásra is sor került: a Magyar Labdarúgó Válogatott tagjainak aláírásával jegyzett futball-labdáért, valamint a Böde Dániel autogramjával ellátott zöld-fehér mezért szállhattak ringbe azok, akik ezzel a bevétellel is a helyi labdarúgó-utánpótlást szerették volna segíteni.

Az esti órákban azután elszabadult a táncos lendület, hiszen egymást váltva húzta a talpalávalót a Boros, a Mészi, a Szabó és a Szamaras zenekar. Közte egy átvezetéssel még magasabbra csapott a mulatság lendülete: akkor Matyi és a Hegedűs varázsolta el a mulatni vágyó környékbelieket.

Nagyon jól sikerült, parádés eseménysorozat és zárónap örvendeztette meg az odalátogatókat!

ALKALMI BÉLYEG

Előszállás Önkormányzata minden évben készíttet egy alkalmi bélyegzőt a Magyar Postával. Az idén a helyi Teleháznál található Lepkekert megnyitója adott alkalmat hozzá és ezt örökítették meg vele. A bélyegzésre ezen a napon használták, képeslapokat lehetett vele küldeni. (Ugye, szinte el is felejtettük, hogy létezik ilyen?!) A különleges eszköz utána a Bélyegmúzeumban lesz elhelyezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!