Hírek

2014.11.12. 19:35

Tésztahídtörésen jártunk - A győztes alkotás 132 kiló terhelésénél roppant össze

Dunaújváros - Pontos tervezés, egy kilónyi szigorúan tojásmentes durumtészta és kétkomponensű ragasztók.

Szabó Szabolcs

Ha a sors úgy hozza, és a tisztelt olvasó tésztahíd építésére adja fejét, akkor ne felejtse el a két főszabályt: használjon kétkomponensű ragasztót, valamint szigorúan tojásmentes, durumlisztből készült száraztésztát építsen műremekébe. Mindezen tudással szerda este a Kutatók Éjszakáján rendezett III. Dunaújvárosi tésztahídépítő versenyen gazdagodtunk.

A helyi főiskola rendezte seregszemlére eredetileg öt egység nevezett, ám végül négy tésztahíd-készítő csapatot mutathatott be a zsűri a szépszámű közönségnek.

A verseny szervezője Ladányi Gábor bevezetőjéből megtudhattuk, hogy a tésztahídépítés már hazánkban is komoly múltra tekint vissza, a világrekordot pedig egy 600 kilós terhelést kibíró egy méter fesztávot átívelő híd tartja.

Terhelés előtt. Munkában a Pockok csapata a szerdai versenyen

Az újvárosi mezőny ennél valamelyeset szerényebb célokat tűzött maga elé, ám a Bóvli 2.0 névre hallgató rutinos csapat megsüvegelendő nemzetközi tapasztalattal érkezett a hídtörésre, hiszen a Dunaújvárosi Főiskoláról érkező egység már világbajnokságon is bizonyította felkészültségét.

Az izgalmas versenyben végül a DF Eleonor csapatának hídja 5, a KOHUTA névvel induló kollektíva tésztaremeke 54, a láthatóan felszabadultan induló Pockok kettőse által épített híd pedig 12 kilónyi terhelését bírt el.

Az igazi showműsort és a látványos tésztaroppanást a már fentebb említett Bóvli csapata és hídja szolgáltatta.

Építményük 131,9 kilónyi terhelés után pattant szét számtalan darabra, ezzel elhódítva az első helyet.

A győztes egység tagjai a tésztahídépítés titkai közül annyit még elárultak, hogy minden apró részletre figyelni kell, például, egyáltalán nem mindegy, milyen spagettit is választunk feszítő pillérnek!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!