Hírek

2009.08.04. 07:00

Ellenőrzés a fürdőkben

Országos szintű fürdőellenőrzést hirdetett meg hétfőtől a kormány a júliusi tragikus balesetek után. A dunaújvárosi Aquantis élményfürdő folyamatos razziára számíthat, ugyanis dr. Kálmán András - a DVG Zrt.-n keresztül - is rendkívüli biztonsági vizsgálatot rendelt el. Eddig még nem merült fel probléma a helyi víziparkban.

Szabó Szabolcs

A család, barátok, ismerősök ma vesznek végső búcsút a két héttel ezelőtt tragikus fürdőbalesetben elhunyt dunaújvárosi fiútól, R. Somától. A lapunkhoz eljuttatott közleményben a hozzátartozók nyomatékosították, természetesen minden búcsúzni, emlékezni kívánót várnak a temetésre, de szeretnének a sajtó nyilvánossága nélkül, zárt családi-baráti körben búcsúzni Somától.

Bízunk benne, hogy a család kérését minden sajtóorgánum tiszteletben tartja.

A tragikus balesetek után minden eddiginél szigorúbb ellenőrzést rendeltek az illetékes hatóságok a hazai fürdőkön és strandokon. 

Veszélyes üzem?

A rendőrség - szakértők bevonásával - halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást és műszaki szakértőt rendelt ki az eset kivizsgál.

A közvéleményt megrázó baleset több, eddig szőnyeg alá söpört tényre hívta fel a figyelmet. A gomba módra szaporodó víziparkok biztonsági ellenőrzése átláthatatlan. A mesterséges vízpartok biztonságát gyakorlatilag csak az üzemeltetők ellenőrzik.

- Amint értesültem a fővárosi fürdőben történtekről, azonnal megkerestem dr. Szabó Józsefet, a DVG Zrt. vezérigazgatóját és elrendeltem egy teljeskörű biztonsági vizsgálatot a helyi élményfürdőben - tájékoztatta lapunkat dr. Kálmán András polgármester. (A DVG Rt. mint lízingbevevő társaság érintett az Aquantis ügyében - a szerk). - A legfontosabb cél a biztonságos szolgáltatás garantálása, ez nem lehet pénzkérdés. Reményeink szerint az üzemeltetővel közösen a DVG Zrt. minél hamarabb megtalálja azt a céget, amelyik elvégzi a teljeskörű ellenőrzést - fogalmazott a városvezető.

Információink szerint a DVG Zrt. által küldött munkavédelmi szakember már múlt pénteken is tett egy ellenőrzést az élményfürdő területén, ahol a gyógyászati helyszíneket vizsgálta, de a napi üzemi működést is rendben találta. A helyi víziparkban - a fürdőszövetség ajánlásával összhangban - minden műszakkezdés mellett folyamatosan ellenőrzik az akna- és a járófedeleket.

Az egyre izgalmasabb vizes élményparkok nélkül is veszélyes üzem a strand. A leggyakoribb fürdőbalesetek között találjuk a végtagsérüléseket, amelyek gyakran előfordulnak a csúszos kövezeten. Ficam, zúzódás, végtagtörés lehet a nyári strandélményből.

- Nem csak az együttélésnek, hanem az együttfürdőzésnek is vannak szabályai. Ezeket be kell tartani, be kell tartatni. A strandolók többsége is tanulhatna némi fürdőkultúrát - fogalmazott egyik vízparti látogatásunk során , a Fabó Éva Sportuszoda medenceőre.

Az utóbbi hetek példátlan balesetei ugyan rávilágítottak az élményfürdők biztonsági hiányosságaira, a legtöbb tragikus szerencsétlenség azonban a természetes folyóvizeken, tavakon történik. Dunaújváros környékén legutóbb májusban bukkantak vízihullára.

- Eddig nyugodt a szezon, és nagyon bízom benne, hogy így is folytatódik. Mivel itt nincs kijelölt strand, így kevesen próbálkoznak fürdőzéssel. Az általunk felülegyelt folyószakaszon folyamatos az ellenőrzés. A tilosban fürdőzök ellen szabálysértési eljárás indul, bár idén még erre sem akadt példa. Országos viszonylatban is eseménymentesnek számít a dunaújvárosi Duna-szakasz - fogalmazott Varsányi Gyula, a helyi vízirendőrség őrsparancsnoka.

A kánikulának is köszönhetően telt házzal üzemelt tegnap az újvárosi riviéra. Tömött sorok támadták az élményfürdő csúzdáit és az uszoda külső medencéjét. Remélhetően mindenki hazaért - épen, egészségesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!